Bilagor

”Kärvt och svårflörtat bär ger härlig gelé”

Blekinge Artikeln publicerades
Slånbär trivs bra i hagmarker, i soliga lägen utmed vägar. Bäret innehåller stora mängder antioxidanter och är även rikt på vitaminer.
Foto:Anders Nilsson
Slånbär trivs bra i hagmarker, i soliga lägen utmed vägar. Bäret innehåller stora mängder antioxidanter och är även rikt på vitaminer.

När älskvärda sommarbär som jordgubbar och hallon gjort sitt är säsongen inne för några mer svårflörtade bär. Slånbär växer i mängder i år.

Slånbären charmar inte omgivningen i onödan. De smakar ganska illa, de trivs på karga hedar nära havet och buskgrenarna har stickande tornar.

Helst måste också frosten nypa slånbären för att mildra deras starka dominans av garvsyra. Innan dess vill knappt ens fåglarna ha med dem att göra.

Men detta kärva och vackra bär kan bli en trevlig bekantskap. Det är utsökt för saft, likör och vin.

  Det finns gott om slånbär i år - så ge dig ut och vandra på kalkrik mark, gärna längs en grusväg som letar sig ner mot havet. Buskarna är vanliga i vägkanterna i hagmarker. Du får en god naturupplevelse på köpet.

  Allt mognar tidigt den här säsongen. Första frostnatten har ännu inte kommit. Men en natt i frysen gör bären medgörliga.

  Slånbärslikör är en klassiker. Den kan inte misslyckas. Saft på slånbär är också mycket populärt. Men att göra gelé på slånbär är inte lika vanligt. Smaken blir utsökt. Bäret innehåller inte så mycket av geléämnet pektin, som exempelvis vinbär gör. Det åtgärdas enkelt med gelésocker (ska inte förväxlas med syltsocker).

  Perfekta geléglas är små plastbägare som man kan köpa i mataffären. De kan med fördel diskas och användas igen. De blir lättare att rengöra om man inte klistrar på etiketterna.

  Artikeln är tagen från torsdagens bilaga Hem & Fritid, läs hela bilagan digitalt HÄR!

  Recept

  Slånbärsgelé

  Recept från matklubben.se

  2 dl outspädd slånbärssaft

  2 dl gelésocker

  Så här gör du: Blanda saft och gelésocker. Koka upp. Låt koka minst en halv minut. Ta bort skummet. Häll upp på rengjorda burkar. Täck med paraffin när gelén har stelnat.

  I receptet står ingenting om konserveringsmedel. Det är inte nödvändigt att använda till gelé. Det är bättre att förvara svalt i kylskåp - och äta upp snabbt eller ge bort som present.

  Visa mer...

  Recept

  Slånbärssaft

  Receptet från Stora boken om safta och sylta (Ica Provkök).

  Finns på loppis. Bör finnas i varje hem.

  Ca 2 liter

  4 liter (ca 2 kg) frostnupna slånbär

  1 liter vatten

  1,2 liter (ca 1 kg) socker

  2 krm natriumbensoat

  1 krm citronsyra (i receptet står kaliumsorbat, med det finns knappt finns att köpa längre. Natriumbensoat räcker egentligen som konserveringsmedel.)

  Så här gör du: Häll bären i ett förslutningsbart kärl. Koka upp vattnet och slå över bären. Lägg på lock och låt stå svalt över natten. Sila av vattnet, koka upp igen och häll över bären. Upprepa detta tre dagar på rad. Sila genom saftsil.

  Koka upp saften, tillsätt sockret och koka upp på nytt. Skumma väl. Tillsätt konserveringsmedlet. Häll upp saften på varma flaskor och tillslut. Förvara svalt.

  Visa mer...

  Recept

  Slånbärslikör

  Receptet från Stora boken om drinkar och drycker (Ica Provkök)

  1 liter frostnupna slånbär

  1 flaska (70 cl) brännvin special

  Sockerlag/liter silad sprit:

  2 dl vatten

  6 dl socker

  Så här gör du: Rensa och skölj eventuellt bären. Lägg dem i en vidhalsad flaska eller burk. Slå på brännvinet och förslut med lock eller kork. Ställ dem att dra i cirka tre veckor. Skaka då och då. Sila av och mät spriten. Koka en sockerlag och låt den kallna. Blanda lagen med bärspriten och fyll likören på flaskor. Likören bör mogna en tid innan den serveras.

  Visa mer...