Bilagor

Ett hem att odla sina intressen kring

Stilleryd Artikeln publicerades
Una och Thomas har renoverat två hus tillsammans. Nu vill de odla andra intressen tillsammans.
Foto:Gunnel Persson
Una och Thomas har renoverat två hus tillsammans. Nu vill de odla andra intressen tillsammans.

Ett hus byggt i fransk lantstil. Med tillhörande sjötomt och naturreservat.

Där har Una och Thomas Qvarnström bestämt sig för att odla sina intressen. Och bli gamla ihop.

Tillsammans har de renoverat ett 1700-talshus från grunden. Och förvandlat ett pensionat från förra sekelskiftet till en bostadsrättsförening.

Men när Una och Thomas Qvarnström närmade sig pensionsåldern började de se sig om efter en plats där de kunde bli gamla ihop.

I Stilleryd, åtta kilometer väster om Karlshamn, hittade de vad de sökte. Och för sex år sedan flyttade de in i en vitputsad enplansvilla byggd i fransk lantstil.

  – Vi var trötta på renoveringsprojekt och träpaneler som behöver målas om hela tiden. Den här gången var vi ute efter ett hus som det bara gick att flytta in. Visst finns det saker som behöver förbättras här. Men det är bagateller jämfört med det vi gett oss på tidigare, säger Thomas.

  Numera ägnar Una, som tidigare arbetat som sjuksköterska, och Thomas, som har varit läkare, det mesta av sin tid åt att odla sina intressen.

  Una har fyllt husets sjötomt med allt från björnbär och gul lök till kvitten som ser ut som en blandning mellan äpplen och päron och det afrikanska sädesslaget durra. Och flera gånger i veckan ger sig Thomas ut på Östersjön i segelbåten som ligger förtöjd vid en brygga.

  – För mig som är född på landet är det som att komma hem. Jag tycker om när gränsen mellan att vara ute och inne suddas ut, säger Una.

  Inredningen i den 160 kvadratmeter stora enplansvillan består till stora delar av arvegods och loppisfynd. En stol i ett av de tre sovrummen kostade fyrtio kronor, men visade sig vara en designklassiker. Och bokhyllan i vardagsrummet gav Una två hundralappar för.

  – Vi har egentligen ingen stil utan använder oss av det vi har samlat på oss genom åren, säger Thomas.

  Huset som stod klart 1969 fick byggas mot löfte om att den omkringliggande skogen gjordes om till naturreservat. Och när Una och Thomas slog till fick de 20 hektar skog på köpet.

  Den hålls öppen av får och nötkreatur. Men om Una och Thomas även behöver hjälp med huset och trädgården finns det inte sällan fler händer att tillgå.

  Ett av husets tre sovrum är nämligen öppet för personer som reser via organisationen HelpX som får bo där gratis om de hjälper till med sysslor i och kring huset.

  För några veckor hade Una och Thomas besök av en expert på växter från Nya Zeeland som gav dem tips om hur vi ska sköta trädgården. Och snart kommer en fransk tjej som ska få hjälpa dem att göra äppelmust.

  – Nu flyttar vi inte fler gånger. De får rulla ut oss från det här huset, säger Una.

  Artikeln är tagen från torsdagens bilaga Hem & Fritid, läs hela bilagan digitalt HÄR!

  Fakta

  Una och Thomas Qvarnström

  Ålder: 66 och 69 år.

  Familj: Tre vuxna barn och två barnbarn.

  Yrke: Pensionärer sedan ett respektive två år. Har tidigare arbetat som sjuksköterska och läkare bland annat på en mottagning i Mörrum som de drev tillsammans.

  Bor: I ett hus byggt i fransk lantstil i Stilleryd sju kilometer väster om Karlshamn. Har tidigare renoverat ett hus i stadsdelen Nya stan och Pensionat Oscar i Väggaområdet.

  Fritidsintressen: Jorden och havet. Una odlar och Thomas seglar.

  Visa mer...