Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Innehåll från SOCIALDEMOKRATERNA BLEKINGE

Sandra Bizzozero (S):”Jag tycker att vi behöver mer Blekinge i Bryssel”

Sandra Bizzozero (S) kom in i politiken relativt sent, men med ett starkt driv och omtanke om sina medmänniskor har hon blivit en tongivande röst i hemkommunen Karlskrona. Nu vill hon ta sitt engagemang för freden, klimatet och jämställdheten till EU-parlamentet.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Karlskrona har varit Sandra Bizzozeros hem under större delen av livet, med ett kortare avbräck för studier i Lund. Hon älskar sin hembygd och som en av kommunens ledande politiker, för närvarande oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna, engagerar hon sig också aktivt i dess utveckling. I år kandiderar hon även till EU-parlamentet.

– Jag kan verkligen tänka mig att ta mitt politiska engagemang till europeisk och internationell nivå, men min bas kommer alltid att vara Karlskrona. I EU fattas många beslut som påverkar oss här hemma, så jag tycker att vi behöver ha lite mer Blekinge i Bryssel.

Sandra Bizzozero trivs med att komma ut och möta människor. I dag sker också en stor del av det demokratiska samtalet i sociala medier.
Sandra Bizzozero trivs med att komma ut och möta människor. I dag sker också en stor del av det demokratiska samtalet i sociala medier.

Sandra Bizzozero växte upp i en familj som gärna diskuterade samhällsfrågor. Föräldrarna var visserligen inte partipolitiskt aktiva, men båda hade ett starkt engagemang och värnade om sina medmänniskor. Det smittade av sig på dottern, även om hon inte klev in i politiken förrän en bit upp i vuxen ålder.

– På den tiden jobbade jag med ett jättestort jämställdhetsprojekt i kommunen och kommunstyrelsens arbetsutskott var min politiska styrgrupp. Karlskrona hade då ett borgerligt styre och jag tyckte att det gick så himla trögt med jämställdhetsarbetet. Därför insåg jag att det enda sättet för mig att kunna påverka på riktigt var genom politiken.

Efter valet 2010 fick hon som första uppdrag en plats i Karlskrona kommuns idrotts- och fritidsnämnd, passande för den idrottsintresserade Sandra Bizzozero, som har ridit i hela sitt liv och även ägnar sig åt löpning. Ett antal maraton har det blivit genom åren.

”I de tider som råder nu är det viktigt att jobba för en värld och ett Europa utan oroligheter och krig”

– Det är väl därifrån jag har fått min uthållighet, som är så viktig i politiken. Det har aldrig varit något självändamål för mig att bli politiker, men jag älskar möjligheten att få vara förtroendevald och kunna göra skillnad i människors liv och vardag.

Precis innan Sandra Bizzozero tog tjänstledigt för att jobba heltid med politiken jobbade hon med inköp och upphandling på kommunen, men det yrke hon har haft längst är undersköterska inom hemtjänsten.

– Det har varit en otroligt bra erfarenhet att ha med sig in i politiken. Jag har även varit ensamstående mamma under större delen av min dotters 18-åriga liv. Så jag förstår verkligen betydelsen av en bra förskola och att det finns rätt till barnomsorg även på natten. Annars hade det inte varit möjligt för mig att jobba.

Många av de frågor som ligger Sandra Bizzozero närmast är av sådan karaktär att de behöver  behandlas på internationell nivå, exempelvis klimat och energi samt fred och säkerhet. Det är också viktigt att värna om jämställdheten, både här hemma och i övriga EU.
Många av de frågor som ligger Sandra Bizzozero närmast är av sådan karaktär att de behöver behandlas på internationell nivå, exempelvis klimat och energi samt fred och säkerhet. Det är också viktigt att värna om jämställdheten, både här hemma och i övriga EU.

I EU-valet driver Sandra Bizzozero framför allt tre huvudfrågor: freden, klimatet och jämställdheten. Ett stabilt och konfliktfritt Europa är hela tanken bakom EU, betonar hon.

– I de tider som råder nu är det viktigt att jobba för en värld och ett Europa utan oroligheter och krig. Jag tror att alla länder utvecklas mycket bättre om vi arbetar tillsammans, utbyter erfarenheter och hittar samarbeten med varandra.

– Jag har alltid vetat att Karlskrona är min plats på jorden, säger Sandra Bizzozero. Samtidigt är Blekinge en del av världen och många viktiga beslut fattas i EU. Så nu siktar hon på en plats i EU-parlamentet, eftersom hon vill kunna påverka.
– Jag har alltid vetat att Karlskrona är min plats på jorden, säger Sandra Bizzozero. Samtidigt är Blekinge en del av världen och många viktiga beslut fattas i EU. Så nu siktar hon på en plats i EU-parlamentet, eftersom hon vill kunna påverka.

Den inställningen är starkt kopplad till hennes andra hjärtefråga: klimatet. Här är samarbete och gemensamt ansvar helt avgörande. Det är också en fråga med många möjligheter, om den leder till en rättvis och väl genomförd förändring.

– Det är spännande att vi är så långt fram i Sverige och driver på den gröna omställningen. Med en industri som ställer om är vi också med och konkurrerar med vår kompetens. På så sätt tar vi ansvar för klimatet samtidigt som vi skapar nya jobb.

”I EU fattas många beslut som påverkar oss här hemma”

Jämställdheten är också en angelägen och omfattande fråga, som spänner över allt från lika villkor på arbetsmarknaden till kvinnors makt över sin egen kropp.

– Om vi stärker jämställdheten leder det kanske både till att vi får en annan klimatpolitik och ett annat fokus på gemenskapen i Europa. Det kan ge oss nya lösningar för freden och säkerheten.

Hästar har alltid varit ett stort intresse och Sandra Bizzozeros häst Down South är nästan mer känd än hon själv efter en hårt mediebevakad incident härom året, då han räddades ur ett djupt kärr.
Hästar har alltid varit ett stort intresse och Sandra Bizzozeros häst Down South är nästan mer känd än hon själv efter en hårt mediebevakad incident härom året, då han räddades ur ett djupt kärr.

Sandra Bizzozero

Aktuell som: Socialdemokratisk kandidat i EU-valet.

Yrke: Oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Karlskrona kommun, tjänstledig från en tjänst som inköpare och upphandlare i samma kommun.

Bor: Karlskrona.

Ålder: 45.

Familj: En dotter.

Fritidsintressen: Hästar, löpning.

Politiska hjärtefrågor i EU-valet: Fred och säkerhet. Klimat-, miljö- och energifrågor. Jämställdhet och frågor som rör kvinnors rättigheter.

Läs mer om Sandra Bizzozero

Annons
Innehåll från SOCIALDEMOKRATERNA BLEKINGE

Läs mer:

Rättvisan i främsta rummet för Kommunals egen EU-kandidat

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se