1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Innehåll från SANDBÄCKENS RÖR I BLEKINGE

”Många verkar tro att värmepannan ska sköta sig själv”

För många kan nästa elräkning bli en riktig kalldusch. Precis som i december. Osäkerheten kring det försenade elstödet spär på oron ännu mer. Så vad kan man göra för att slippa känna sig blåst på pengar?
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

– Att serva bilen sitter i ryggmärgen men många husägare missar att serva husets värmesystem, säger Sonny Johansson, vd för Sandbäckens Rör i Karlskrona och Ronneby.

Släcka lampor och dra ner på tvätt i all ära men för de flesta husägare är det värme och varmvatten som slukar flest kilowattimmar. Så det gäller att ha koll på sin värmepanna.

– Har man precis köpt en ny panna så håller man säkert bra koll i början men sedan verkar många tro att den ska sköta sig själv, säger Einar Nilsson, servicetekniker hos Sandbäckens Rör i Karlskrona.

– Ett vanligt fel är att expansionskärlet är trasigt. Behöver du ofta fylla på elementen med vatten är det ett tecken på att kärlet inte fungerar som det ska.

Regelbunden service påverkar inte bara energiförbrukningen utan det ökar också möjligheten att anläggningen håller hela sin utlovade livslängd. Därför är det klokt att teckna serviceavtal.

– Felet som många gör är att låta pannan gå för fullt och sedan justera värmen genom att skruva ner termostaten, säger Einar Nilsson, servicetekniker hos Sandbäckens Rör i Karlskrona.
– Felet som många gör är att låta pannan gå för fullt och sedan justera värmen genom att skruva ner termostaten, säger Einar Nilsson, servicetekniker hos Sandbäckens Rör i Karlskrona.

Det mest energibesparande man kan göra är att kolla att pannan inte har gått över till ren eldrift, som ju är ett reservläge. Ett annat tips att se till att man har rätt balans i systemet.

– Öppna termostaten för fullt. Justera sedan värmen från pannan tills du uppnått önskad temperatur i rummet. Gärna i kök och vardagsrum där du vistas mest. På det sättet tillverkar pannan precis så mycket energi som behövs och inte mer. Felet som många gör är att låta pannan gå för fullt och sedan justera värmen genom att skruva ner termostaten, säger Einar.

Han möter dagligen husägare som har dålig koll på hur husets värmesystem fungerar.

– Har du köpt ett hus med befintligt värmesystem. Börja med att ta reda på hur det fungerar. Läs instruktionerna till alla delarna – från värmepanna till radiatorer. Har du ingen instruktionsbok så googla.

Det finns all anledning att serva sin panna regelbundet. Men så här års är det extra viktigt.
Det finns all anledning att serva sin panna regelbundet. Men så här års är det extra viktigt.

Så blir du energismart

5 bästa elspartips

1. Läs igenom instruktionsboken.

2. Boka service om pannan är mer än tio år.

3. Håll koll på hela systemet.

4. Se till att alla radiatorerna fungerar som de ska. Motionera termostatstiftet så att det inte fastnar i ett läge. Men dra aldrig i det.

5. Ha rätt balans i systemet.

Ledande specialist

Sandbäckens Rör i Ronneby AB är ett av Blekinges ledande rörföretag med fokus på installationer och service inom värme och sanitet, VS, med kontor både i Ronneby och Karlskrona. Ingår i Sandbäckenskoncernen som har 26 starkt lokalt förankrade dotterbolag alla specialiserade inom olika typer av rörtekniska tjänster såsom VS, komfortkyla, fjärrvärme, medicinska gaser, sprinkler och andra former av brandskydd vattendimma, gassläck och brandlarm. Sandbäckens rörs är Blekinges enda Thermia-certifierade installationsföretag. Läs mer på www.sandbackens.se.

Annons
Innehåll från SANDBÄCKENS RÖR I BLEKINGE

Läs mer:

Så blir ditt hem energismart!

Annons
Innehåll från SANDBÄCKENS RÖR I BLEKINGE

Läs mer:

”Felsökning är min passion”

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se