TT-Utrikes

Zimbabwe vill in i Samväldet igen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har lämnat in en ansökan om att det afrikanska landet ska få återinträda i Samväldet, den världsomspännande organisationen som i huvudsak består av forna brittiska kolonier.(TT)

Zimbabwe lämnade den drygt 50 nationer starka organisationen 2003 efter att landets stängts av året innan på grund av dåvarande president Robert Mugabes brutala vanstyre.

Ansökan om att åter få komma in i gemenskapen skickades i ett brev daterat den 15 maj.

Organisationens generalsekreterare Patricia Scotland hälsar beskedet med glädje och konstaterar i ett uttalande att Samväldets medlemstater "väldigt mycket ser fram emot Zimbabwes återinträde när förutsättningarna är de rätta".

Scotland bekräftar också att organisationen ska skicka valobservatörer till Zimbabwe i om någon månad när de första valen väntas hållas efter att Mugabe i november förra året avsattes med hjälp av landets militär.

"Fantastiska nyheter att Zimbabwe... vill återvända till Samväldet", twittrar Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

"Zimbabwe måste nu visa sitt åtagande gentemot Samväldets värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter" fortsätter Johnson.