Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varför vandrar tusentals migranter mot USA?

I flera grupper vandrar tusentals människor genom Guatemala och Mexiko i förhoppning om att nå USA, som hotar med ekonomiska sanktioner om grannländerna inte stoppar dem. Men vilka är migranterna, vad driver dem - och varför har frågan blivit så laddad? Hur många är de?(TT)
Publicerad 23 oktober 2018

Hur många är de?

Omkring 5 000 människor i tre grupper är på väg norrut genom Centralamerika, skriver nyhetsbyrån Reuters. Hittills har 2 000 människor, utöver de 5 000, återvänt från Guatemala till Honduras, enligt Guatemalas regering.

Annons

Varför har de lämnat sina hem?

Migranterna är huvudsakligen från Honduras. En vanlig anledning till att människor väljer att lämna landet är fattigdom och det utbredda våldet. Honduras är ett av världens mest morddrabbade länder, med mäktiga gatugäng som styr sina respektive områden med skoningslöst våld.

Vart är de på väg?

Målet för de flesta är att ta sig över gränsen till USA för att påbörja ett nytt liv, skriver The New York Times. Andra planerar att stanna i Mexiko.

Varför just nu?

Bartolo Fuentes, aktivist och tidigare parlamentsledamot i Honduras, uppges vara den som ursprungligen manade människor att mötas vid busstationen i staden San Pedro Sula, för att lämna landet. Fuentes greps dock förra veckan i Guatemala och nu leds karavanerna av andra aktivister som fattar beslut om rutt och var man stannar för natten.

Att migranterna genomför sin vandring just nu har att göra med att vädret blivit svalare - i kombination med gängvåld och tilltagande politisk oro efter fjolårets presidentval i Honduras, skriver NBC News med hänvisning till uppgifter från migrationsexperter. Karavanerna ska ha organiserats för att skydda deltagarna under den farliga resan genom bland annat Mexiko.

Hur har USA reagerat?

USA:s president Donald Trump har skrivit flera ilskna tweetar där han hotat att stänga gränsen mot Mexiko om inte migranterna stoppas. Han har även hotat att dra in biståndet till Honduras, Guatemala och El Salvador om inte länderna stoppar migranterna.

Det är en signaturfråga för Trump att stoppa människor från att ta sig in i USA utan tillstånd, bland annat genom att bygga en mur mot Mexiko. Inför mellanårsvalet i november har Trump upprepat många av sina varningar, bland annat om kriminella som han påstår strömmar in i landet.

Annons

Vad gör grannländerna?

Guatemala har satt in bussar för att kunna köra migranterna tillbaka till Honduras. Honduras har förstärkt bevakningen av gränsen till Guatemala för att försöka förhindra att fler ger sig av.

Mexiko försökte stoppa migranterna genom att stänga en gränsbro mot Guatemala, men har sedan dess öppnat bron för kvinnor och barn. Tusentals migranter har dock lyckats ta sig över gränsen trots försöken att stoppa dem.

Har karavanerna något med det stundande USA-valet att göra?

I USA är en rad konspirationsteorier om migranterna och valet i omlopp. De går bland annat ut på att Demokratiska partiet ska ligga bakom karavanerna och att den förmögne finansmannen och filantropen George Soros ger migranterna pengar. Det finns inget som tyder på att det är så, skriver NBC News. En udda teori som sprids är att migranterna är på väg till USA för att rösta på Demokraterna i kongressvalet - vilket är omöjligt eftersom nyanlända utländska medborgare inte kan rösta i amerikanska val. Den republikanske presidenten Trump har beskyllt Demokraterna för att ligga bakom migrantströmmen, han tycks hävda att den har koppling till motståndarpartiets politik.

Har vi sett migrantkaravaner tidigare?

Ja, i våras avgick en mindre karavan från Honduras. Några hundra migranter nådde i slutet av april gränsövergången mellan USA och Mexiko vid Tijuana, där cirka 150 försökte söka asyl, enligt tidningen The New York Times. Ett tiotal försökte ta sig över gränsen olagligt och greps.

Andra mindre migrantkaravaner har organiserats i centralamerikanska länder tidigare år. De avgår ofta runt påsk och kallas "Via Crucis" för att symboliskt anspela på Jesus och korsfästelsen, skriver nyhetssajten Quartz. En organisation som varit med och arrangerat sådana är Pueblos Sin Fronteras

TT

Annons
Annons
Annons
Annons