TT-Utrikes

Våldtäkter mot män i CAR ignoreras

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Beväpnade styrkor i Centralafrikanska republiken (CAR) har våldtagit män och pojkar i flera år, i ett framväxande mönster av sexuellt våld som "underrapporteras och i stor utsträckning ignoreras", enligt experter.(TT)

Studien, som den internationella forskargruppen All survivors project ligger bakom, är en av de första som dokumenterat sexualbrott mot män i det krigshärjade landet.

Dussintals våldtäkter på män och pojkar har identifierats. Övergreppen har skett under beväpnade attacker när de varit tillfångatagna, eller för att de vägrat gå med i de beväpnade styrkorna.

"Upptäckter pekar på ett mönster av sexuell bestraffning av män, som kräver brådskande uppmärksamhet", enligt studien.

Mörkertalet tros vara stort, då skammen hindrar män från att berätta, och räddningsarbetare sällan frågar om män och pojkar har blivit våldtagna utan fokuserar på kvinnorna som drabbats.

Centralafrikanska republiken, ett av världens fattigaste länder, försöker återhämta sig från ett tre år långt inbördeskrig mellan muslimska och kristna grupper.

Sexuellt våld har använts mot män och pojkar som ett verktyg för att "förnedra, försvaga och terrorisera" de som uppfattas som fiender, enligt Charu Lata Hogg, projekteldare på All Survivors Project.

– Vår forskning ger bara en liten inblick i vad som händer, säger hon.