TT-Utrikes

USA-fartyg på historiskt besök i Vietnam

TT-Utrikes Artikeln publicerades

För första gången sedan kriget har ett amerikanskt hangarfartyg anlänt Vietnam. De tidigare fienderna stärker sina militära band samtidigt som Kinas regionala inflytande stiger. USS Carl Vinson och två andra amerikanska fartyg kommer att vara på plats i staden Danang till på fredag.(TT)

För första gången sedan kriget har ett amerikanskt hangarfartyg anlänt Vietnam. De tidigare fienderna stärker sina militära band samtidigt som Kinas regionala inflytande stiger.

USS Carl Vinson och två andra amerikanska fartyg kommer att vara på plats i staden Danang till på fredag. Analytiker beskriver besöket - som följer på ett i Filippinerna förra månaden - som ett sätt för USA att visa militära muskler i Asien. Dessutom ska de amerikanska sjömännen spela vänskapsmatcher i basket och fotboll med lokalbefolkningen.

Kinas fortsatta byggande av konstgjorda öar, som kan rymma militära installationer, i det omtvistade Sydkinesiska havet har oroat Vietnam och andra regionala regeringar. En del kinesiska kommentatorer har använt USS Carl Vinsons besök som ett argument för att kräva ännu större kinesisk militär uppbyggnad i Sydkinesiska havet. Pekings officiella reaktion har dock varit mer dämpad.