TT-Utrikes

USA anklagas för krigsbrott i Somalia

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s militär kan ha gjort sig skyldig till krigsbrott genom att döda civila vid luftangrepp i Somalia. Det hävdar människorättsorganisationen Amnesty International. Under de senaste två åren har USA utökat sina luftangrepp i Somalia.(TT)

USA:s militär kan ha gjort sig skyldig till krigsbrott genom att döda civila vid luftangrepp i Somalia. Det hävdar människorättsorganisationen Amnesty International.

Under de senaste två åren har USA utökat sina luftangrepp i Somalia. Amnesty International uppger att sammanlagt 14 civila har dödats i fem undersökta luftangrepp har dokumenterats. Sammanlagt uppges USA ha genomfört åtminstone 110 luftangrepp i Somalia sedan juni 2017.

Sedan 1991 pågår ett inbördeskrig i Somalia som är ett av världens fattigaste länder. USA stödjer den FN-stödda regeringen i huvudstaden Mogadishu i dess kamp mot den sunniextrema terrorgruppen al-Shabaab.

USA:s militär tillbakavisar Amnesty Internationals uppgifter och säger att 800 stridande har dödats i luftangrepp i Somalia sedan juni 2017 men att inga civila har dödats.