TT-Utrikes

Svär fortsatt motstånd efter förlust av Afrin

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper har tagit kontroll över de centrala delarna av staden Afrin i norra Syrien, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s utsända. Men den kurdiska administrationen i regionen svär på att fortsätta motståndet och bli en "ständig mardröm" för fienden.(TT)

Soldaterna kan ses i samtliga Afrins stadsdelar, uppger AFP-reportrarna, och det finns inga tecken på fortsatta strider med den kurdiska milisgruppen YPG - som tidigare kontrollerat staden.

Civila rapporteras lämna stadskärnan. Turkiska flaggor och flaggor tillhörande den allierade rebellgruppen Fria syriska armén har hissats runt om i staden.

Tidigare under söndagen sade president Recep Tayyip Erdogan att de Ankara-ledda styrkorna hade tagit full kontroll över de centrala delarna av Afrin.

"Ständig mardröm"

Den kurdiska administrationen i Afrinregionen säger att en ny fas i striderna börjat i och med att dess styrkor ska övergå från direkt storskalig konfrontation till mer småskalig gerillataktik.

– Våra styrkor är närvarande över hela Afrin. Dessa styrkor kommer att slå till mot positionerna för den turkiska fienden och dess legosoldater vid varje tillfälle. Våra styrkor över hela Afrin kommer att bli en ständig mardröm för dem, säger Othman Sheikh Issa, en av de regionala kurdiska ledarna, i ett tv-sänt uttalande.

Enligt kurderna har människor också evakuerats från staden Afrin för att undvika en "förvärrad civil katastrof".

Många döda civila

Turkiet betraktar YPG som en terrororganisation på grund av påstådda kopplingar till PKK-gerillan, som under decennier bedrivit ett uppror mot den turkiska staten. Ankaras offensiv, som inleddes den 20 januari, syftar till att driva ut YPG ur norra Syrien för att säkra den turkiska gränsen.

Tiotusentals människor har flytt framryckningarna. Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har minst 280 civila dödats under offensiven, bland annat i turkiska flyganfall - uppgifter som Turkiet dock förnekar. Vidare ska över 1 500 kurdiska soldater och drygt 400 Ankara-allierade milismän ha dödats sedan 20 januari, enligt SOHR. Den turkiska militären uppger att 46 turkiska soldater stupat.