TT-Utrikes

Strider med IS nära Mosul

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det har pågått intensiva strider nära Mosul mellan terrorgruppen IS och al-Hashd al-Shaabi ("Folklig mobilisering"), en paraplyorganisation som samlar flera miliser, mestadels shiamuslimska.(TT)

Det har pågått intensiva strider nära Mosul mellan terrorgruppen IS och al-Hashd al-Shaabi ("Folklig mobilisering"), en paraplyorganisation som samlar flera miliser, mestadels shiamuslimska. Närmare 30 personer ska ha dödats när en IS-attack vid ruinstaden Hatra, närmare tio mil sydväst om Mosul, slogs tillbaka på tisdagen, enligt en talesperson för al-Hashd al-Shaabi.

Det finns också uppgifter om strider mellan kurder och regeringsstyrkor. Det kurdiska självstyret i norra Irak anklagar regeringsstyrkorna för att ha inlett en attack i närheten av en oljeledning som kontrolleras av kurderna. En talesperson för irakiska militären förnekar dock att strider pågår i området, som ligger nära gränsen mot Turkiet.

I måndags uppgav det kurdiska självstyrets säkerhetsråd att irakiska styrkor och Iranstödda shiamiliser placerade ut stridsvagnar och artilleri i Rabia, nordväst om Mosul. Regeringen i Bagdad svarade då att man ville ta kontroll över gränsövergångar mot Turkiet och Syrien, men avstod från att kommentera huruvida en militär insats skulle genomföras.