TT-Utrikes

Uppgifter: Kina siktar på ny bas i Vanuatu

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kina har vänt blickarna mot den lilla Stillahavsnationen Vanuatu. Tidiga diskussioner har förts om att anlägga en militärbas i öriket, rapporterar Fairfax Media. Kina är involverat i stora infrastruktur- och byggnadsprojekt med flera Stillahavsnationer, däribland Vanuatu.(TT)

Kina är involverat i stora infrastruktur- och byggnadsprojekt med flera Stillahavsnationer, däribland Vanuatu. Några formella förslag har inte lagts fram, men diskussioner mellan ländernas regeringar ska ha förts, och höga tjänstemän i Vanuatu tror att det kommer att leda till en bas så småningom, enligt australiska mediebolaget Fairfax.

Skulle planerna bli verklighet skulle det vara Kinas andra utländska militärbas efter etableringen i Djibouti på Afrikas horn.

En eventuell etablering skulle påverka maktbalansen i Stilla havet, som i dag domineras av USA, och bli ett hot mot Australien.

– För första gången sedan 1940-talet skulle en utländsk makt med potential att hota Australiens intressen ha en militär närvaro i södra Stilla havet, säger Rory Medcalf, professor vid Australian National University, till The Guardian.

Vanuatus utrikesminister Ralph Regenvanu förnekar uppgifterna.

– Vi är ett alliansfritt land. Vi är inte intresserade av militarisering, vi är helt enkelt inte intresserade av någon sorts militärbas i vårt land, säger han till ABC.