TT-Utrikes

Ungersk ilska över Luxemburg

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Luxemburgs utrikesminister är en idiot, anser hans motsvarighet i Ungern. Ilskan gäller kritiken mot den ungerska synen på migration, islam och den ungersk-amerikanske finansmannen George Soros.(TT)

I en intervju i tyska tidningen Der Tagesspiegel i måndags gick Luxemburgs utrikes- och migrationsminister Jean Asselborn ut hårt mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

– Den här inställningen passar en diktator som är mer intresserad av politisk makt än politisk och moralisk anständighet, sade socialdemokraten Asselborn om ett uppmärksammat Orbán-tal från i söndags.

Orbán, som just nu kampanjar hårt inför kommande parlamentsval i början av april, manade till global kamp mot migration, kallade kristendomen för Europas enda hopp och varnade för att västvärlden är på väg "att falla".

"En idiot"

Asselborns kritik mot Orbán besvarades dock med minst lika hårda ord från Budapest.

– Jean Asselborn är en idiot, men det är inte ungrarna. Folket i Ungern har inte behov av den luxemburgske utrikesministerns galna idéer, förklarade utrikesminister Peter Szijjártó för den ungerska nyhetsbyrån MTI.

– Luxemburgs utrikesminister vill förstöra säkerhetsstaketen vid gränsen tillsammans med George Soros och dennes kamrater i Ungern och överflöda Ungern med migranter, sade Szijjarto i uttalandet som dessutom publicerats på den ungerska regeringens webbplats.

Beskattar hjälparbete

I samma veva lade Ungerns regering på tisdagen dessutom fram ett nytt lagförslag om att hjälporganisationer måste betala 25 procent i skatt på de pengar man får från utlandet i syfte att hjälpa flyktingar. Förslaget öppnar dessutom för att förbjuda hjälparbetare från privata organisationer att arbeta i läger för flyktingar och asylsökande nära landets gränser, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin (MP) suckar tungt.

– Det är ju tydligt att man har en agenda för att göra det så svårt som möjligt för de här organisationerna att hjälpa utsatta människor i flyktsituationer. Det är helt emot de principer som världen hittills har agerat från, säger Lövin i samband med tisdagens biståndsministermöte i Bryssel.