TT-Utrikes

Uganda kan åter strålbehandla cancerpatienter

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Uganda kan återigen erbjuda cancerpatienter strålbehandling, nästan två år efter att landets enda utrustning för radioterapi gick sönder. Med ekonomiskt stöd från internationella atomenergiorganet IAEA har en ny maskin kommit på plats på Mulago-sjukhuset i Kampala.(TT)

Uganda kan återigen erbjuda cancerpatienter strålbehandling, nästan två år efter att landets enda utrustning för radioterapi gick sönder. Med ekonomiskt stöd från internationella atomenergiorganet IAEA har en ny maskin kommit på plats på Mulago-sjukhuset i Kampala.

När den gamla strålkanonen gick sönder i mars 2016 sågs det av allmänheten som en symbol för den försämrade sjukvården i landet. Den hade köpts in - begagnad - 1995, och hade under åren tagit emot patienter från hela Östafrika, många av dem från länder som saknar egna möjligheter till strålbehandling.

Yukiya Amano, biträdande chef för IAEA, närvarade vid installeringen av den nya utrustningen som kan behandla upp till 120 patienter om dagen.

– I 28 länder i Afrika finns ingen utrustning för strålbehandling. Patienter kan inte få diagnos och kan inte behandlas, säger Amano.