TT-Utrikes

Tyskt elitkommando växer - ska möta terrorhot

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den tyska halvmilitära polisstyrkan GSG 9 byggs ut kraftigt. Elitkommandot växer med en tredjedel och ska i framtiden få en andra stationeringsort i Berlin, för att möta det växande terrorhotet mot huvudstaden.(TT)

GSG 9 är den tyska nationella polisens specialenhet och anses vara en av världens främsta insatsstyrkor. Gruppen bildades 1972 och är mest känd för sin insats på flygplatsen i Somalias huvudstad Mogadishu 1977, då kommandot befriade 90 gisslantagna passagerare på ett kapat Lufthansaplan.

Ska reagera snabbare

Nu ska elitstyrkan växa. Utöver den befintliga basen i Sankt Augustin utanför den tidigare västtyska huvudstaden Bonn ska GSG 9 få ytterligare en stationeringsort i Berlin. Även personellt sker en förstärkning, uppger chefen Jerome Fuchs i en intervju med radiokanalen RBB.

– Vi pratar om cirka en tredjedel av förbandets aktuella storlek, säger han.

    Förläggandet till Berlin är ingen slump. Bakom beslutet finns en uttalad ambition att kunna reagera snabbare på terrorhot i huvudstaden, enligt Fuchs, som påpekar att just huvudstäder runt om i Europa ofta har varit mål för attentat.

    Utmaning rekrytera

    Att hitta rätt folk till elitstyrkan är dock en stor utmaning. Grundförutsättningar för att söka är dels genomgången polisutbildning, dels god fysisk form, men det viktigaste är ett stabilt psyke, enligt Fuchs.

    – Naturligtvis måste den som söker vara vältränad, det är en självklarhet. Men det finns också andra parametrar som vi lägger ännu större vikt vid: karaktärsstyrka, förmåga att arbeta i team, psykisk stabilitet och stresstålighet.

    GSG 9 genomför omkring 50 mestadels hemliga insatser om året, både i Tyskland och i utlandet. Sedan 2015 har elitkommandot stöd av antiterrorstyrkan BFE+, som ska kunna sättas in då en GSG 9-insats inte anses motiverad eller skulle ta för lång tid att få till stånd.