TT-Utrikes

Tysk-ryska samtal om Syriens framtid

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tysklands roll i den syriska fredsprocessen måste vara att säkra kommunikationsvägarna med Ryssland. Det är nödvändigt för att nå en politisk lösning på landets sjuåriga inbördeskrig, säger den tyska utrikesministern Heiko Maas.(TT)

Maas uttalande kom inför det toppmöte som ska hållas i Toronto, Kanada, angående situationen i Syrien. Ryssland, som stöder den syriska presidenten Bashar al-Assad, kommer inte att närvara vid mötet i Toronto.

Tyskland stod bakom USA, Storbritannien och Frankrikes gemensamma anfall mot den syriska regimen den gånga helgen. Men tyskarna vill samtidigt undvika att Ryssland isoleras ytterligare.

– Målet vi strävar efter i utrikesdepartementet är att Tyskland ska vara en märkbar del av fredsinitiativet, sade Maas vid en gemensam presskonferens med den kanadensiska utrikesministern Chrystia Freeland.

– Vi måste använda det här ögonblicket för att få i gång den politiska processen. Vi behöver även Ryssland för denna dialog, tillade han.

Även på högre nivå har det tysk-ryska samarbetet angående situationen i Syrien diskuterats.

– Tysklands kansler och presidenten (Putin) är överens om att den politiska processen måste stå i centrum för ansträngningarna för att avsluta den långvariga blodiga konflikten, sade Angela Merkels talesperson Steffen Seibert i ett uttalande efter att de båda ledarna talats vid på telefon.