TT-Utrikes

Macron tog emot Libanons ledare

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Libanons premiärminister Saad al-Hariri har tagits emot av president Emmanuel Macron i Élysée-palatset i Paris. Den libanesiske ledaren försäkrar att besöket i Frankrike inte är början på ett liv i exil, utan att han återvänder hem lagom till självständighetsdagen i nästa vecka.(TT)

al-Hariri anlände punktligt klockan 12 till Palais de l'Élysée, den franske presidentens residens, och välkomnades av Macron för ett lunchmöte.

Efteråt kommenterade han kort situationen för tv-kamerorna på palatstrappan. al-Hariri bekräftade att han ska åka hem till Beirut för att delta i självständighetsdagens firande på onsdag.

Mötet är en markering från Frankrikes sida att al-Hariri fortfarande är en makthavare, och inte i Saudiarabiens våld som många befarat de senaste veckorna.

al-Hariri och hans hustru Lara flög under natten till lördagen från Saudiarabiens huvudstad Riyad till den lilla flygplatsen Le Bourget i nordöstra Paris-området.

Gå i exil?

Macrons inbjudan till al-Hariri utfärdades häromdagen, i hopp om att mildra den kris som utlöstes när al-Hariri meddelade sin avgång för mindre än två veckor sedan, när han befann sig i Saudiarabien.

Det har i Libanon befarats att al-Hariri pressades till avgångsutspelet av den saudiska regimen, president Michel Aoun har till och med refererat till honom som "gisslan". Det saudiska agerandet ses som en del av maktkampen med Iran om herraväldet i Mellanöstern.

Macrons medarbetare säger att al-Hariri bjudits in för några dagar men att det inte betyder att han kommer att stanna kvar i exil.

Medier poängterar att paret al-Hariri i Paris mötts av sin äldste son Hussam - som bor i Storbritannien - men att de yngre barnen Abd al-Aziz och Lolwa är kvar i Saudiarabien. Det tolkas som ett tecken på att familjen inte tänker gå i exil.

Måste hem

Michel Aoun har beskrivit al-Hariris beslut att tacka ja till Frankrikes inbjudan som en "början på en lösning" på krisen.

Även bland andra Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel har åtminstone antytt att Saad al-Hariri hållits mot sin vilja i Riyad. Detta får nu Saudiarabien att kalla hem sin ambassadör från Tyskland för konsultationer.

President Aoun och andra libanesiska politiker har sagt att al-Hariri inte kan avgå genom ett besked från utlandet, utan måste komma hem för att göra det.

al-Hariri har både saudiskt och libanesiskt medborgarskap, och hans mindre barn rapporteras gå i skolor i Saudiarabien.