TT-Utrikes

Tusentals i protest mot Vucic

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tusentals människor demonstrerade i Belgrad under lördagen mot vad de säger är tillslag mot oppositionspartier och medier, och lägger ansvaret på landets ultranationalistiske president Aleksandar Vucics regering.(TT)

Protesten pågår för andra helgen i rad, och är den första stora oppositionsdemonstrationen sedan våren 2017 när tusentals protesterade mot Vucics seger i presidentvalet.

Flera oppositionsledare deltog i lördagens demonstration.

En paraplyorganisation för flera oppositionella partier uppger att anhängare till Vucics parti låg bakom en attack på en ledare för ett oppositionsparti i november. Myndigheterna nekar till anklagelserna.

Oppositionen anklagar även Vucic för att ha etablerat ett envåldsstyre med full kontroll över medierna, och för att använda medierna för att driva sina frågor.

Efter förra helgens protester sade Vucic att han inte skulle gå oppositionen till mötes när det gäller kraven på fria medier och rättvisa val "även om fem miljoner människor samlades på gatorna". Uttalandet har lett till att många oppositionsanhängare bär knappar med texten "1 av 5 miljoner".

Europaparlamentet har tidigare uppmanat serbiska myndigheter att "förbättra situationen när det gäller yttrandefrihet och fria medier".