TT-Utrikes

Trump söker personkemi under Asienresa

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Hedersvakter, storvulna tal och ekonomiska samarbetsorganisationer i all ära. USA:s president Donald Trumps rundresa i Asien handlar främst om att bygga och stärka relationer till kollegor som Kinas Xi Jinping och Filippinernas Rodrigo Duterte.(TT)

Vid sidan av mer formella förhandlingar om handel och Nordkorea pågår en hel del ryggdunkande och smickrande under Trumps resa i regionen. De asiatiska ledarna anstränger sig för att leverera extraordinära program som hedrar gästerna - och i bästa fall resulterar i entusiastiska omdömen på Twitter.

Respektfullt

Under besöket i Kina stängde president Xi av hela kejsarpalatskomplexet Förbjudna staden i Peking, så att han och hustrun personligen kunde guida USA:s presidentpar och lyssna på opera och äta middag där.

– Båda ledarna måste ju tycka att det blev lyckat. Trump uttryckte gränslöst positiva känslor för Xi och Kina på ett sätt som bara han kan. Och Xi kunde visa för det kinesiska folket att han är en stor ledare som på det här sättet tar emot världens mäktigaste man, konstaterar Frédéric Cho, fristående rådgivare med inriktning på Kina.

Att Trump därtill kunde twittra resultat som handelsöverenskommelser värda 250 miljarder dollar bidrog till den då soliga stämningen. Det talas mer tyst om att det mesta är avsiktsförklaringar som kan ta tid att infria och sannolikt inte gör mycket för att minska USA:s handelsunderskott gentemot jätten.

Att Trump under visiten skyllde underskottet på sina företrädare i Vita huset, inte på Kina, fick många att höja på ögonbrynen. Vid fredagens möte med Stillahavs-samarbetet Apec i Vietnam återupprepade han argumentet och sade att han inte lägger någon skuld på Kina.

– Vem kan skuldbelägga ett land för att ta fördelar av ett annat land i syfte att gynna sina egna medborgare, resonerade presidenten.

Sedan följde ett kampanjliknande utfall där Trump lovade att alltid sätta Amerika först och kritiserade den rådande "ensidiga och orättvisa" handelsrelationen mellan Kina och USA. Men han pekade inget finger mot Xi.

Även Xi var respektfull mot Trump även om han sakpolitiskt argumenterade i en helt annan riktning än sin amerikanske kollega, nämligen för frihandel i Stillahavsregionen.

Boosta ego

För Donald Trump - som innan han blev president inte hade någon direkt politisk eller militär erfarenhet - är det ovärderligt att ha en personlig relation till kollegorna i Asien. Ledarna där är också måna om personkemin, om inte annat för att minska risken för nyckfulla utspel i framtiden. För asiaterna har Trumps visit dessutom varit en balansgång där de sökt navigera förbi känsliga frågor som mänskliga rättigheter, piratkopiering och tillgång till deras marknader.

– Japanerna är lika skickliga som kineserna på att smickra Trump och boosta hans ego. De var duktiga på att avstyra frågan om handelsbalans från agendan under besöket, säger Cho.

Sydkorea tog samma väg. När Trump skulle tala inför nationalförsamlingen i Seoul presenterades han som "världens ledare".

Till Duterte

Nu har Trump landat i Vietnam för Apec-mötet, i vilket även Rysslands president Vladimir Putin deltar. Tövädret mellan USA och Ryssland, som många trodde skulle följa med Trumps presidentskap, har inte infunnit sig och inget enskilt möte mellan de två har schemalagts.

I Vietnam förväntas även stora kontrakt om köp av amerikanskt försvarsutrustning skrivas under - 42 år efter Vietnamkrigets slut.

Sedan fortsätter resan till Filippinerna där Trump möter en man som i medier har jämförts med honom själv: Den hårdföre och populistiske presidenten Rodrigo Duterte som bland annat har uppmanat polisen att döda droghandlare. Duterte förväntas dock inte vara så insmickrande. På frågan om vad han tänker säga om Trump tar upp mänskliga rättigheter svarade han nyligen så här:

– Lägg av. Det har du inget med att göra.