TT-Utrikes

USA först i Trumps nya säkerhetsstrategi

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s intressen kommer i första hand, och Kina och Ryssland ses som rivaler som hotar USA:s ekonomiska dominans i världen. Det är huvuddrag i president Donald Trumps nya säkerhetsstrateg, som för första gången innefattar "ekonomisk säkerhet".(TT)

Ryssland och Kina pekas ut som dåliga aktörer på världsscenen i den nya säkerhetsdoktrinen. I ovanligt hårda ordalag nämns de båda länderna i dokumentet som revisioniststater som motarbetar USA:s intressen och värderingar, rapporterar amerikanska medier.

I det tal där Trump presenterade den nya strategin använde han inte samma hårda ord, men beskrev Ryssland och Kina som rivaler, som USA ändå vill bygga partnerskap med.

Räddade ryssar

Som exempel nämnde han hur amerikanska underrättelsetjänsten CIA tipsat Kreml om ett planerat terrordåd, ett tips som enligt Trump räddade "tusentals liv".

Varje president förväntas lägga fram sin egen nationella säkerhetsstrategi, och Donald Trumps första tar avstamp i hans valslogan "Amerika först". Vi är inne i en ny era av konkurrens och där kommer USA att segra, var budskapet. USA vill samarbeta med andra länder "på ett sätt som alltid skyddar våra nationella intressen", sade han.

Inget land utan gräns

Att bygga en mur längs USA:s södra gräns och begränsa invandringen, nämndes i talet.

– Ett land utan gränser är inte ett land. Ett land som inte skyddar sitt välstånd hemma kan inte skydda sina intressen ute i världen, sade presidenten.

Han berörde också Nordkoreakrisen och sade att USA "inte har något annat val" än att ta itu med Nordkoreas kärnvapenprogram.

I Trumps strategi tas inte klimatförändringar upp som ett hot mot USA, något som Barack Obama hade med i sin senaste version 2016.