TT-Utrikes

Fler bombdåd skakar Austin

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Fallet med brevbomber som har exploderat i Austin, Texas, och som har dödat två personer och skadat flera, eskalerade under tisdagen när ytterligare två incidenter inträffade. En bomb exploderade vid en postterminal söder om Austin och en annan bomb hittades några timmar senare, innan den detonerade.(TT)

Sammanlagt har sex explosiva anordningar hittats sedan i början av mars i miljonstaden Austin - varav fem har detonerat. Myndigheterna utreder en misstänkt koppling mellan fallen i Texas huvudstad, och om det handlar om en möjlig seriebombare.

En tredje explosion inträffade under tisdagskvällen i staden. Det handlade inte om en brevbomb och myndigheterna uppger att den inte verkar ha någon koppling till de övriga bombdåden.

Spik och metallbitar

Runt klockan halv ett på tisdagsmorgonen lokal tid exploderade ett paket vid en av företaget Fedex terminaler i Schertz utanför San Antonio, söder om Austin.

– Det var skickat från Austin, adresserat till en invånare i Austin och exploderade på ett transportband, säger delstatsåklagaren Ken Paxton.

Bomben innehöll spik och små metallbitar, enligt uppgifter till tv-stationen CBS Austin. En anställd vid terminalen skadades lindigt.

Senare under morgonen larmades polisen till ett annat Fedex-kontor i staden, där ett misstänkt paket hittats. Paketet visade sig innehålla en bomb som kunde oskadliggöras innan den detonerade.

"Vi vill veta varför"

Utredarna har gått ut med en vädjan till den eller de som ligger bakom bombdåden att träda fram med ett krav eller ett motiv. De har också bett allmänheten om tips och erbjuder en belöning på 115 000 dollar.

– Någon måste veta något. Du som ligger bakom de här bomberna, snälla, vi vill veta varför, säger FBI:s talesperson Christina Garza.

Samtidigt säger Fedex att företaget har identifierat "den ansvarige" för den första explosionen.

"Vi har tillhandahållit den brottsbekämpande myndighet som ansvarar för utredningen omfattande bevis med koppling till dessa paket och den person som skickade dem, insamlat från våra avancerade tekniska säkerhetssystem." säger Fedex i ett uttalande.

Donald Trump säger att bomberna i Austin är fruktansvärda och att myndigheterna samarbetar för att hitta vem eller vilka som ligger bakom dåden.

– Det här är tydligt en mycket, mycket sjuk individ eller individer. Det är sjuka människor och vi kommer att gå till botten med detta, säger Trump, i sitt första uttalande om det inträffade.