TT-Utrikes

Trakasserianklagad toppolitiker avgår

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den österrikiska politikern Peter Pilz lämnar sin plats i parlamentet efter anklagelser om sexuella trakasserier, rapporterar tidningen Die Presse. Pilz är en av grundarna till partiet De gröna, men hoppade i somras av och startade en egen lista inför valet.(TT)

Den österrikiska politikern Peter Pilz lämnar sin plats i parlamentet efter anklagelser om sexuella trakasserier, rapporterar tidningen Die Presse. Pilz är en av grundarna till partiet De gröna, men hoppade i somras av och startade en egen lista inför valet.

I fredags kom anklagelser från en kvinnlig tidigare medarbetare fram i ljuset. Enligt kvinnan har Pilz vid omkring 40 tillfällen trakasserat henne sexuellt, en beskyllning han själv avfärdar och påstår är politiskt motiverad.

På lördagen framfördes nya anklagelser, den här gången gällande händelser under en konferens 2013, då Pilz ska ha tafsat på en anställd i Europeiska folkpartiet (EVP). Själv minns han ingenting, hävdar han, men medger att han möjligen kan ha betett sig olämpligt vid det tillfället.

– Jag kan inte säga mer om det. Jag är ledsen. Men om det finns två vittnen så avgår jag, säger han till Die Presse.