TT-Utrikes

Trump ska delta i Natomöte i maj

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s president Donald Trump kommer att närvara vid Natomötet i Bryssel den 25 maj, meddelar Vita huset. Samtidigt undersöker alliansen om det går att finna ett nytt datum för utrikesministermötet(TT)

Natomötet ger Trump möjlighet att bland annat framföra sin åsikt om att många Natoländer måste öka sina försvarsutgifter.

"Presidenten ser fram emot att träffa ledarna i Natoländerna, bekräfta vårt starka engagemang för Nato och diskutera frågor som är viktiga för alliansen, särskilt ansvarsfördelningen och Natos roll i kampen mot terrorismen", heter det i ett uttalande från Vita huset.

Nytt mötesdatum

USA:s utrikesminister Rex Tillerson meddelade nyligen att han inte skulle närvara vid ett möte för Natos utrikesministrar den 5-6 april. Förklaringen var ett möte med Kinas president.

Vita huset uppger att man gett alternativa datum då Tillerson skulle kunna medverka. Nato uppges se över dem, men ett beslut måste fattas av samtliga 28 Natoländer i konsensus.

– Vi har enats om att undersöka hur vi kan lösa schemaläggningen. Men jag är helt säker på att vi kommer att finna ett datum som fungerar för alla parter, säger Natochefen Jens Stoltenberg.

Vita huset påpekar också att Tillerson kommer att ha möjlighet att träffa Natoländernas utrikesministrar vid sidan av stormötet för koalitionen mot IS som hölls i Washington DC på onsdagen.

Ska träffa Trump

Jens Stoltenberg kommer att träffa Donald Trump den 12 april i Vita huset. Det är första gången de träffas sedan Trump tillträdde. Enligt Vita huset kommer de att "diskutera hur de ska stärka försvarsalliansen och klara utmaningarna kring den nationella och internationella säkerheten".

Under valkampanjen och även strax innan han skulle tillträda presidentposten i januari kallade Trump Nato "förlegat". Men sedan dess har han uttryckt sitt starka stöd för alliansen och uppmanat andra Natoländer att betala sina "medlemsavgifter".

– Det har varit ett mycket tydligt och starkt budskap från president Trump . . . att USA engagerar sig i Nato och den transatlantiska förbindelsen. Det är inte bara i ord, utan också i handlingar, sade Stoltenberg.