TT-Utrikes

Terrorister planerade kidnappningar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Jihadisterna som låg bakom terrorattackerna i Paris och Bryssel hade planer på att kidnappa välkända personer i ett försök att göra fångutbyten och få terrorister som sitter fängslade i Belgien fria.(TT)

Uppgifterna har kommit fram efter att utredare upptäck ett inspelat samtal i en bärbar dator som hittades i en soptunna i Bryssel i stadsdelen Schaerbeek, rapporterar de belgiska public service-företagen RTBF och VRT.

Samtalet som spelats in var mellan en IS-jihadist i Syrien och Ibrahim El Bakraoui och Najim Laachraoui, som sprängde sig själva på den internationella flygplatsen i Bryssel. Även Khalid El Bakraoui, en självmordsbombare som utförde attacken mot Maelbeek tunnelbanestation en dryg timme senare, deltog i samtalet.

De tre männen, som hade gömt sig i Bryssel, planerade flera terrordåd inklusive kidnappning av "en eller två" kända personer för att kräva att "bröder och systrar som sitter fängslade i Belgien ska befrias", däribland Mehdi Nemmouche, som dödade fyra personer i en attack mot det judiska museet i Bryssel i maj 2014.

"Det kommer att bli en stor seger" för IS hörs Laachraoui säga på inspelningen.

Belgiska åklagare har avböjt att kommentera uppgifterna.

Terroristerna genomförde aldrig några kidnappningar som planerat, men dödade 32 personer och skadade hundratals fler i sina attacker på flygplatsen och tunnelbanestationen i mars 2016.

I Parisdåden i november 2015 dödades 130 personer i koordinerade attacker.

Terrorattackerna utfördes av gärningsmän från en och samma islamistkrets i Belgien.