TT-Utrikes

Snowden biter till mot sitt värdland

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ett "politiskt misstag" och "fundamentalt fel". Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden biter till mot det allt hårdare klimatet för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet på nätet i Ryssland - där han fått asyl och numera bor.(TT)

Ett "politiskt misstag" och "fundamentalt fel". Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden biter till mot det allt hårdare klimatet för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet på nätet i Ryssland - där han fått asyl och numera bor.

Snowden yttrade sig på videolänk när han tog emot Bjørnsonpriset på 100 000 norska kronor av Det Norske Akademi for Litteratur og Ytringsfrihet.

Han kallade också den ryska regimens allt hårdare tag för "frustrerande".

– Det är fel i Ryssland, och det skulle vara fel överallt, säger 32-åringen som avslöjade hur amerikanska underrättelseorgan bedriver massiv övervakning av privatpersoners tele- och datatrafik över hela världen.

Snowden har levt i exil i Ryssland sedan 2013. Han säger nu att han sökte asyl i 21 länder men möttes av tystnad från alla utom Ryssland, som stod långt ner på listan över länder han sökt skydd i.