TT-Utrikes

Slut för långluncher i Katalonien

TT-Utrikes Artikeln publicerades

I den spanska regionen Katalonien vill arbetsmarknadens parter sätta stopp för de långa luncherna och de än längre arbetsdagarna - för att förbättra de anställdas hälsa och vardagsliv. Spanjorer brukar vara på jobbet vid klockan 9 på morgonen och ha en flera timmar lång lunchrast efter 14.(TT)

Spanjorer brukar vara på jobbet vid klockan 9 på morgonen och ha en flera timmar lång lunchrast efter 14. Därefter fortsätter arbetsdagen till 20. Nu ställer sig ett hundratal företag, fackföreningar och organisationer i Katalonien bakom ett förslag för att göra den katalanska arbetsdagen kompaktare och kortare, skriver tidningen the Guardian.

– Vi har ett problem med våra arbetstider som påverkar vår hälsa direkt, säger Fabian Mohedano, talesman för initiativet Reforma Horària.

Den traditionella arbetsdagen är inte bara negativ för arbetarnas hälsa utan också hela familjens vardag, anser Mohedano, då barnens skol- och fritidsaktiviteter får pågå till sent på kvällen medan föräldrarna jobbar.

Spanien var tidigare i samma tidszon som Portugal, men 1942 drog general Franco fram klockan en timme för att visa sitt stöd med Hitlertyskland. För tre år sedan föreslog en spansk parlamentarisk utredning att landet ska återgå till sin gamla tidszon och införa den i Europa utbredda nio-till-fem-dagen.

– Om vi ha ändrat på saker förut så kan vi ändra dem igen, säger Mohedano. Vi måste komma tillbaka till idén om att mitt på dagen är klockan 12. Här är det 15.