Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Siffror vapen för kvinnors rätt

Kan man förändra världen med siffror? Det hoppas jämställdhetsivrare från flera länder som deltar i en stor statistikkurs i Sverige. - Vi måste kunna visa på orättvisorna för att få igenom förändringar, säger Susan Asio från Uganda.(TT)
Publicerad 29 maj 2016

När FN:s nya utvecklingsmål klubbades i New York förra året stod global jämställdhet högt på agendan. Sedan dess har utmaningen varit att bryta ner de ambitiösa målen till konkreta handlingsplaner, och ta fram mätindikatorer för att följa hur det går med målen runt om i världen.

Hela 230 av dessa indikatorer är relaterade till kön, berättar Franceska Grum, chef för FN:s statistikavdelning för sociala frågor och bostadsfrågor.

””
Annons

Delar erfarenheter

Ett sätt är att sprida kunskap om statistikarbete - vilket är avsikten med kursen i jämställdhetsstatistik vid SCB i Stockholm, där Grum hållit en gästföreläsning. Både statistiker och företrädare för rättighetsgrupper och civilsamhälle har bjudits in till det Sida-finansierade projektet. Deltagarna kommer från Bangladesh, Palestina, Rwanda, Tanzania och Uganda.

De har just avslutat utbildningens första fas; tre intensiva veckor i Stockholm med seminarier, föreläsningar och diskussioner.

””

Tar med användarna

Fokus ligger på hur jämställdhetsstatistik kan sättas ihop och presenteras på ett effektivt sätt. Syftet är både att lära ut SCB:s metoder - deltagarna har till exempel fått varsitt ex av den årliga statistikluntan "På tal om kvinnor och män" - och att föra samman tjänstmännen med de som använder statistiken i sitt arbete för jämställdhet.

””

Slutmålet med utbildningen är att varje grupp av deltagare ska komma överens om ett gemensamt statistikprojekt att genomföra på hemmaplan.

Hoppas förändra

Ett angeläget problem att ta itu med i Bangladesh är att få fler flickor att fortsätta skolan till gymnasienivå, menar Khodeja Sultana, landchef för Diakonia i Bangladesh.

Förutom fattigdom är en av faktorerna bakom avhoppen att många föräldrar gifter bort sina döttrar i hopp om att de så ska få en tryggare situation.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons