TT-Utrikes

Ryssland överväger restriktioner mot medier

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ryska underhuset duman överväger att godkänna ett förslag som rör restriktioner riktade mot utländska medier. Enligt förslaget skulle utländska medieföretag verksamma i Ryssland behöva registrera sig inom ramen för en lagstiftning som reglerar agentverksamhet, enligt dumans talman Vjatjeslav Volodin.(TT)

Ryska underhuset duman överväger att godkänna ett förslag som rör restriktioner riktade mot utländska medier. Enligt förslaget skulle utländska medieföretag verksamma i Ryssland behöva registrera sig inom ramen för en lagstiftning som reglerar agentverksamhet, enligt dumans talman Vjatjeslav Volodin.

Åtgärden är ett svar på USA:s beslut att kräva en motsvarande registrering i USA av den statskontrollerade ryska nyhetstjänsten RT. RT meddelade i torsdags att man avser att följa det amerikanska justitiedepartementets uppmaning, bland annat för att undvika att företagets tillgångar fryses.

Enligt USA:s underrättelsetjänster fungerade RT som ett verktyg för ryska regeringen att blanda sig i det amerikanska presidentvalet i fjol. Ryssland förnekar alla sådana anklagelser.