TT-Utrikes

Ryss häktad i Norge misstänkt för spioneri

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En 51-årig rysk man har häktats i Norge misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet, uppger säkerhetspolisen. Det misstänkta spionaget ska ha ägt rum i samband med ett internationellt seminarium om digitalisering i det norska parlamentet stortinget.(TT)

– Ett misstänkt beteende hos en av deltagarna registrerades. Av den orsaken kontaktade vi Polisens säkerhetstjänst (PST), säger Marianne Andreassen, stortingets direktör.

Seminariet i stortinget hölls på torsdagen och fredagen, med 79 deltagare från 34 länder. Den ryske mannen greps på flygplatsen Gardermoen i fredags kväll. I lördags häktades han av Oslo tingsrätt i två veckor med brev- och besökskontroll. Orsaken uppges vara risk för att han annars ska göra sig onåbar eller försöka förstöra bevis.

PST har tidigare särskilt pekat ut Ryssland som ett hot mot norska intressen, och även att seminarier och konferenser är sårbara evenemang.

Den ryske ambassadören i Norge, Teimuraz Otarovich Ramishvili, skriver på Facebook att ambassaden anser att häktningen är "konstruerad" och baserad på en "absurd förevändning".

Hege Aakre, den häktade mannens norska advokat, säger att klienten nekar till anklagelserna och samarbetar med polisen.

– Han tror att det beror på ett missförstånd.