TT-Utrikes

Runt 150 000 i akut nöd i Papua Nya Guinea

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nära 150 000 människor är i akut hjälpbehov ännu en vecka efter den stora jordbävningen i Papua Nya Guinea, uppskattar Internationella Röda Korset. Jordbävningen med magnituden 7,5 har i veckan följts av efterskalv.(TT)

Nära 150 000 människor är i akut hjälpbehov ännu en vecka efter den stora jordbävningen i Papua Nya Guinea, uppskattar Internationella Röda Korset.

Jordbävningen med magnituden 7,5 har i veckan följts av efterskalv. Tidigt på måndagen lokal tid registrerades ett skalv med magnituden 6,0, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS.

Den officiella dödssiffran står kvar på 31, men det är en from förhoppning att den stannar där.

Brist på mat, vatten, sanitet samt vård och mediciner har försatt tiotusentals i svår nöd i den höglänta terrängen. Men hela bilden av katastrofen visar sig inte förrän hjälparbetarna kan ta sig fram - och vägarna är förstörda av jordskred.

– Det går fortfarande inte att komma igenom med lastbilar och fyrhjulsdrivna fordon, sade Udaya Regmi vid Röda Korset på söndagen.

Papua Nya Guinea ligger på östra halvan av ön Nya Guinea, norr om Australien. Jordbävningar är vanliga, då landet ligger längs den så kallade Eldringen i Stilla havet.