TT-Utrikes

Trump varnar kongressledamöter

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tiden håller på att rinna ut för Donald Trump om han ska lyckas få in alla i fållan om den sjukvårdsreform som ska ersätta Obamacare. Republikanerna i USA:s kongress putsar på förslaget medan Trump försöker blidka och varna kritikerna.(TT)

Presidenten har träffat sina partikamrater i representanthuset för att diskutera förslaget, som har mött hårt motstånd mot en grupp konservativa republikaner. Kritiken handlar i huvudsak om att förslaget om sjukförsäkringssystemet är alldeles för likt den reform det är tänkt att ersätta - och att Obamacare fasas ut alldeles för långsamt.

Varnade ledamöter

Enligt Wall Street Journal har gruppen så många röster att de kan stoppa lagförslaget.

På mötet varnade Donald Trump de motsträviga kongressledamöterna med att de måste följa väljarnas vilja.

– Jag tror ärligt talat att många av er kommer att förlora era platser (i kongressen) om ni inte får det här gjort, sade han på mötet enligt källor till CNN.

På torsdag ska representanthuset rösta om förslaget, så det börjar bli bråttom för Trump att få med alla på tåget och enas om eventuella ändringar.

Kongressens ledare kommer bland annat att föreslå skattelättnader för 85 miljarder dollar för att hjälpa personer i åldern 50-64 att skaffa sjukförsäkring, enligt en republikansk källa.

Föreslår anbudsprocess

Vid ett möte i Louisville, Kentucky, på måndagskvällen sade Trump att han vill lägga till en del i lagförslaget som syftar till att sänka kostnaderna på receptbelagda läkemedel genom en "anbudsprocess".

– Vi försöker att lägga till detta lagförslag och om vi inte kan det, så ska vi genomföra det direkt efter, sade han.

Under presidentvalskampanjen talade Trump om att han tyckte att det skulle vara tillåtet att förhandla med läkemedelsföretag, något som inte är tillåtet i dagsläget.

Om eller när sjuförsäkringsreformen tar sig igenom representanthuset är det dags för senaten att säga sitt. Då kan nya krav på förändringar vänta.