TT-Utrikes

Ny koalition bekräftas i Ukraina

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det har bildats en ny regeringskoalition som har en majoritet av rösterna i Ukrainas parlament, uppger en vice talman för parlamentet. Samtidigt sprids uppgifter om nya ministrar på Twitter.(TT)

Den nya regeringskoalitionen bygger på samma fundament som den tidigare: ett samarbete mellan president Petro Porosjenkos parti BPP och Jatsenjuks parti, Folkfronten. Till dessa har fyra oberoende ledamöter anslutit sig, enligt parlamentets vice talman Andrij Parubij och därmed når koalitionen upp till en knapp majoritet i parlamentet.

Den nya koalitionsregeringen som är på väg att presenteras i parlamentet väntas bli ledd av Volodymyr Hrojsman, som inför regeringsbildningen är talman i Ukrainas parlament. Hrojsman ses som en nära allierad till president Porosjenko.

Den tunga posten som finansminister går till 40-åringen Oleksandr Danyljuk, skriver en ukrainsk parlamentsledamot på Twitter. Danyljuk är inför den väntade regeringsombildningen vice stabschef hos president Petro Porosjenko.

Jaresko ersätts

Han skulle om uppgiften stämmer ersätta ukrainsk-amerikanskan Natalie Jaresko, en av teknokratministrarna i den avgående regeringen.

Strax före detta skrev Dmytro Stolyartjuk, talesman för Hrojsman, att det har nåtts en uppgörelse om nästan samtliga ministerposter. Därmed avfärdas ett rykte från sent i går kväll som gjorde gällande att Hrojsman och Porosjenko var på kollisionskurs när det gällde vissa ministerposter.

"Hrojsman har lyckats försvara kärnan av reformister i den nya regeringen", skriver Stolyartjuk.

Innan regeringen kan godkännas återstår en rad beslut i parlamentet i Kiev, som väntas tas under dagen.

Krislandets premiärminister Arsenij Jatsenjuk, som suttit på posten sedan den så kallade majdan-revolten 2014, flaggade redan i helgen för att han formellt kommer att lämna in sin avskedsansökan i dag.

Sedan dess har Jatsenjuks och president Porosjenkos partier, båda hårt pressade i opinionen, jagat stöd från oberoende ledamöter i parlamentet. Målet är att få upp antalet röster över den konstitutionella tröskeln för en majoritetsregering på 226 mandat.

– Jag tror de kanske når 230 röster, säger Oleg Ustenko, vd för tankesmedjan Bleyzerstiftelsen i Kiev, till TT.

Den före detta premiärministern Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandet har dragit sig ur koalitionsförhandlingarna. Det innebär att röststödet på drygt 300 av 450 mandat som fempartikoalitionen från november 2014 hade är utom räckhåll.

Nyval väntas våren 2017

Om koalitionen klarar tröskeln kan hotet om nyval och politiskt kaos skjutas på framtiden, åtminstone till i höst eller våren 2017, enligt Ustenko.

Igor Kohut, chef för tankesmedjan Byrå för lagstiftningsinitiativ i Kiev, räknar med att de flesta ministrar i Jatsenjuks regering petas.

– En tredjedel kanske får stanna, säger han.

Jatsenjuk väntas framöver främst arbeta med att försöka återbygga förtroendet för Folkfronten bland besvikna ukrainska väljare.

– Han kommer nog försöka fokusera på nyvalet, som väntas våren 2017, säger Ustenko.

Fast det har även ryktats om att Jatsenjuk har erbjudits reträttposter som FN-ambassadör eller centralbankschef.