TT-Utrikes

Regeringen upplöst i Ekvatorialguinea

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ekvatorialguineas president Teodoro Obiang Nguema har upplöst landets regering, enligt ett dekret som lästs upp i statlig tv. Bland dem som inte längre har någon makt finns premiärministern och hans tre vice premiärministrar. Landet gick till val i november förra året.(TT)

Ekvatorialguineas president Teodoro Obiang Nguema har upplöst landets regering, enligt ett dekret som lästs upp i statlig tv. Bland dem som inte längre har någon makt finns premiärministern och hans tre vice premiärministrar.

Landet gick till val i november förra året. Det styrande partiet PDGE vann stort, vilket oppositionen kallat valfusk. En ny regering väntas tillkännages inom de närmaste dagarna.

75-årige Teodoro Obiang Nguema har suttit vid makten i landet i över 38 år och har under den tiden utsatts för flera kuppförsök. Han har anklagats för förtryck av motståndare samt valfusk och korruption. De senaste veckorna har han avskedat fyra högt uppsatta regimföreträdare, som misstänks för att ha varit delaktiga i en statskupp som enligt presidenten avvärjdes i december.

Ekvatorialguinea är en av Afrikas största oljeproducenter söder om Sahara. En stor del av befolkningen lever i fattigdom.