TT-Utrikes

Pronazistisk demonstration i Bulgarien

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Hundratals högerextremister marscherade på lördagen genom huvudstaden Sofia för att hedra en bulgarisk general som ledde en pronazistisk organisation på 1930- och 40-talen. Svartklädda ungdomar med facklor lade ner kransar vid platsen där general Christo Lukov bodde.(TT)

Hundratals högerextremister marscherade på lördagen genom huvudstaden Sofia för att hedra en bulgarisk general som ledde en pronazistisk organisation på 1930- och 40-talen. Svartklädda ungdomar med facklor lade ner kransar vid platsen där general Christo Lukov bodde.

Även nazister från Sverige, Estland, Tyskland och Ungern deltog.

Lukov var Bulgariens krigsminister 1935-38, och delansvarig för att driva igenom antijudiska lagar. Han ledde pronazistiska Bulgariska legionens allians innan han dödades 1943.

Över 178 000 personer skrev under en internationell petition för att stoppa marschen. De lokala myndigheterna förbjöd den först, men beslutet revs upp av en domstol.

Yordanka Fandakova, borgmästare i Sofia, beklagar att marschen fick hållas och det gjorde även den amerikanska ambassaden.

Hundratals motdemonstranter manifesterade också i Sofia, under mottot "Inga nazister på gatorna".