TT-Inrikes

Prisad journalist nekas Sverigeresa

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Den azeriska journalisten Khadija Ismayilova är en av årets mottagare av Right Livelihood-priset - men hon ser inte ut att kunna närvara på ceremonin i Stockholm den 1 december. Myndigheter i Azerbajdzjan har nekat fyra ansökningar om tillåtelse att lämna landet.(TT)

Den azeriska journalisten Khadija Ismayilova är en av årets mottagare av Right Livelihood-priset - men hon ser inte ut att kunna närvara på ceremonin i Stockholm den 1 december. Myndigheter i Azerbajdzjan har nekat fyra ansökningar om tillåtelse att lämna landet.

Ismayilova får människorättspriset "för sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå". Hon var bland annat med och avslöjade Telias misstänkta mutaffärer i regionen. I samband med ceremonin är hon också inbjuden till ett seminarium i riksdagen.

Svenska UD meddelar att utrikesminister Margot Wallström (S) tog upp Ismayilovas situation med Azerbajdzjans utrikesminister vid ett möte tidigare den här veckan, men går i övrigt inte in på detaljer.

Ismayilova har via Right Livelihood bett UD att ta offentlig ställning.

– Sverige och andra västeuropeiska länder borde ha ganska goda påtryckningsmöjligheter i och med de djupa affärsrelationer man har med Azerbajdzjan, säger Ole von Uexkull, ordförande för Right Livelihood.