TT-Utrikes

Vicepresidenten: Inget nytt val i Houndras

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Slutligen är det klart att Juan Orlando Hernández står som segrare i presidentvalet i Honduras. Utmanaren manar till protester och omvärlden till omval. Men regeringen kommer inte släppa ifrån sig makten i första taget. Efter tre veckor har en vinnare utsetts i presidentvalet i Honduras.(TT)

Efter tre veckor har en vinnare utsetts i presidentvalet i Honduras. Valdomstolens ordförande David Matamoros kom på söndagen slutligen med beskedet att den sittande presidenten Juan Orlando Hernández vunnit.

Valfusk, hävdar utmanaren Salvador Nasralla och uppmanar till protester. Nasralla säger att det i själva verket var han som vann valet och att det borde göras om, med hårdare internationell övervakning.

Även den tidigare presidenten Manuel Zelaya, allierad med Nasralla, vill se protester.

– Valet är ogiltigt och vi erkänner inte resultatet, säger han.

Inget nytt val

Nasralla får nu gehör för att valet inte har gått rätt till. Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS, som även skickade valobservatörer, anser att resultatet inte är pålitligt. Flera stora säkerhetsbrister och oegentligheter lyfts fram. Bland annat "avsiktliga mänskliga intrång i datorsystemet, avsiktlig eliminering av digitala spår", öppnade valurnor och "extrem statistisk osannolikhet när det gäller nivåer av deltagande inom samma avdelning"

"Den enda möjliga vägen framåt för vinnaren och det honduranska folket är en uppmaning till ett nytt allmänt val. Respekt för demokratiska värderingar och medborgare är den nödvändiga vägen för att skydda samhället från död och våld", skriver OAS i ett uttalande.

Vicepresidenten Ricardo Álvarez tillbakavisar dock kravet på ett nytt val.

– Det här är en autonom och suverän nation, det här är en nation som inte kommer göra det en internationell organisation säger åt den att göra, sade han till reportrar och betonade att det inte blir ett nytt val förrän nästa valår i november 2021.

Gäller inte

Veckorna efter valet den 26 november har varit oroliga. Tre människor har dött i protester på gatorna, uppger polisen. Enligt oppositionen rör det sig däremot om 20 döda, och Amnesty International har satt siffran till 14.

Valet är mycket omstritt. Hernández ställde upp trots att grundlagen förbjuder att en president väljs om. Hans konservativa parti hävdar att den regeln har satts ur spel efter en dom i högsta domstolen 2015.

Oppositionen har hävdat att valet manipulerades och pekat på märkliga avbrott i rösträkningen, som tog över en vecka. Internationella valobservatörer har rapporterat om oegentligheter.

USA gav inför valet indirekt sitt stöd till Hernández, som har fört en kamp mot gängvåld i Honduras. Landet är hårt drabbat av våld, fattigdom och korruption och många flyr på illegala vägar till USA.