TT-Utrikes

Politiker utslängda från tv-station

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Två parlamentsledamöter i Ungern har slängts ut från det statliga tv-bolaget i Budapest. De övernattade i byggnaden, som en fortsättning på helgens protester mot premiärministern Viktor Orbán.(TT)

De två oberoende parlamentsledamöterna blev utslängda av säkerhetsvakter när de försökte få till en uppläsning av en protesttext, enligt ledamöterna själva. I den kräver de bland annat att en ny lag som ger arbetsgivare rätt att kräva mer övertid av anställda dras tillbaka. Ledamöterna vill även se oberoende medier och domstolar.

"Vi ville att vår text skulle läsas upp", säger Bernadett Szél i en video som hon lagt upp på Facebook.

I klippet syns hur hon och en person till blir utknuffade av vakter genom en dörr.

Omkring 10 000 människor demonstrerade i huvudstaden under söndagen mot nya lagar från en regering som många ser som alltmer auktoritär. Det är fjärde demonstrationen mot regeringen på en vecka. Manifestationen gick till stora delar lugnt till, men sent under natten avfyrade polis tårgas mot demonstranter utanför tv-stationen.

Orbáns regeringsparti har sagt att protesterna leds av kriminella, och anklagar amerikansk-ungerske miljardären George Soros för att elda på. Soros är en skarp kritiker av styret i Ungern, men säger att anklagelserna inte stämmer - och att de görs för att bygga upp bilden av en yttre fiende som inte finns.