TT-Utrikes

Fynd av kvarlevor - genombrott i ubåtsfallet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Likhundarna markerade igen och igen, tills danska dykare hittade Kim Walls kvarlevor och kläder. Fynden är ytterligare genombrott i utredningen - mordmisstänkte Peter Madsens förklaring om hur den svenska journalisten Kim Wall dog kan kastas omkull.(TT)

Varje gång en svensk likhund hjälpt till i sökinsatserna efter journalisten Kim Walls kvarlevor har det gjorts markeringar. Och i tre omgångar har hundarna fått göra sitt viktiga jobb i Kögebukten. Hundarnas insatser har följts av dyk och i veckan gjordes det fynd - omkring tusen meter från hundarnas markeringar har det hittats två plastpåsar som var sänkta med hjälp av metalldelar.

Första påsen innehöll Kim Walls kläder och skor, men också en kniv. Dykningarna fortsatte och två kroppsdelar hittades. I ytterligare en påse hittades Kim Walls huvud.

– Fram till klockan tre i natt har det genomförts obduktion av de kroppsdelar som vi har hittat. Den visade att det inte finns tecken på frakturer på kraniet och det finns inte heller tecken på våld mot huvudet, säger polisinspektör Jens Møller.

Dödsorsak saknas

Ännu har ingen dödsorsak slagits fast, men med polisens nya fynd kan det sättas frågetecken vid Peter Madsens förklaring om att en olyckshändelse ligger bakom Kim Walls död. Vid en öppen häktningsförhandling påstod han att en 70 kilo tung lucka föll ner och träffade Wall i huvudet och att hon dog.

– Jag vill inte spekulera i vad som har hänt, men jag kan objektivt förhålla mig till att det inte är frakturer på kraniet eller våld mot huvudet, säger Jens Møller.

Försvarsadvokaten Betina Hald Engmark skriver i ett sms till TT att hon inte vill kommentera polisens nya information:

"Jag är informerad om fyndet, men jag har ännu inte tagit emot material/dokument etc. Vi har ett rättssamhälle, och saken och eventuella bevis ska bedömas av en domstol när den tiden kommer, om det väcks åtal."

Men med fler kvarlevor hittade kan det bli enklare att slå fast en dödsorsak senare, konstaterar Møller och berättar att rättsmedicinare bland annat ska undersöka om det finns något på halsen som kan fastställa dödsorsaken.

Stärkta misstankar

När Peter Madsen omhäktades i början av veckan presenterade specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen flera bevis, som han själv tycker stärker misstankarna mot Madsen. Åklagaren berättade om obehagliga uppgifter i obduktionsrapporten, om stickskador på torson. Och om fynd som gjorts i en hårddisk - filmer som visar tortyr och kvinnomord.

– Det är viktigt för mig att påpeka att det inte är några videor som producerats av Peter Madsen, men det är några videor som enligt vår bedömning indikerar att man kan ha intresse för fetisch, tortyr och mord, sade Jakob Buch-Jepsen efteråt och förklarade att man gjort bedömningen att det är äkta mord.

Men Peter Madsen, som fortsatt nekar till anklagelserna, förklarade att hårddisken funnits på rymdlaboratoriet och använts av andra. Specialåklagaren berättade även om skrap som bland annat hittats på Peter Madsens ansikte och nacke, och att spåren med hög sannolikhet kommer från Kim Wall, förklarade Jakob Buch-Jepsen.

Fler dykningar

Torson hittades vid Amagers sydkust den 21 augusti och sedan dess har dykningar på tio-tolv meters djup pågått för att hitta fler kroppsdelar. Nya fynd innebär inte att polisen hittat samtliga kvarlevor och därför fortsätter sökpådraget, bland annat för att kunna fastslå en dödsorsak.

– Det är både utifrån utredningens perspektiv men också så att Kim Walls anhöriga kan få en hel människa när hon en gång ska begravas, säger Jens Møller.

Och fortfarande återstår frågan: Hur dog Kim Wall?