TT-Utrikes

Påven till attack mot skandalnyheter

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Medier som fokuserar på skandaler och sprider falska nyheter för att smutskasta politiker riskerar att bli som folk som har en morbid fascination för avföring, enligt påven. Det är ord och inga visor från påve Franciskus i en intervju med den belgiska katolska veckotidningen Tertio.(TT)

Det är ord och inga visor från påve Franciskus i en intervju med den belgiska katolska veckotidningen Tertio.

Att sprida desinformation är "förmodligen den största skadan medier kan göra" och att använda kommunikationskanaler för detta snarare än för att bilda folket uppgår till en synd, säger påven.

Skandalhetsande medier riskerar att falla offer för "koprofili", sexuell attraktion till avföring, medan konsumenter av dessa medier riskerar "koprofagi", att äta bajs, enligt påven, som samtidigt ursäktar sig för att använda sådana termer.

– Jag tror att medierna måste vara väldigt tydliga, väldigt transparanta, och inte falla in i - ta inte illa upp - sjukdomen koprofili, det vill säga att alltid vilja täcka skandaler, att skriva om oanständiga saker, även om det är sant, säger han på sitt modersmål spanska, som därefter översatts till italienska.

– Och eftersom människor har en tendens till sjukdomen koprofagi, så kan stor skada ske.

Han talade också om faran av att använda medier för att förtala politiska rivaler.

– Kommunikationssätten har sina olika frestelser, de kan fresta till förtal, och därför användas för att förtala människor, att smutskasta dem, detta framför allt i den politiska världen ... Ingen har rätt att göra detta. Det är en synd och det är sårande, säger han.

Han beskriver desinformation som den största skadan medier kan göra eftersom "det leder åsikter i bara en riktning och utelämnar den andra delen av sanningen".

Påvens kommentarer om desinformation kommer efter en debatt efter presidentvalet i USA om betydelsen av falska artiklar som sprids på nätet.