TT-Utrikes

Parterna i Sydsudan möts igen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nya försök att blåsa liv i fredsprocessen i Sydsudan gjordes under måndagen då president Salva Kiir mötte sin ärkefiende, rebelledaren Riek Machar. Det innebär en fortsättning på de samtal som inleddes i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i förra veckan.(TT)

Nya försök att blåsa liv i fredsprocessen i Sydsudan gjordes under måndagen då president Salva Kiir mötte sin ärkefiende, rebelledaren Riek Machar. Det innebär en fortsättning på de samtal som inleddes i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i förra veckan.

De båda rivalerna möttes för nya samtal i Sudans huvudstad Khartum. Förhoppningen är att kunna inleda förhandlingar om ett slut på det blodiga kriget i Sydsudan, världens yngsta nation. Chanserna bedöms dock vara små och samtalet i Etiopien resulterade inte i något genombrott.

I augusti 2016 bröt ett fredsavtal mellan regeringen och Machars rebellgrupp samman. Mötet i Etiopien var det första på två år mellan de båda bittra rivalerna.

Tiotusentals människor har dödats i inbördeskriget. Närmare fyra miljoner sydsudaneser har tvingats lämna sina hem under den snart fem år långa konflikten och ekonomin är slagen i spillror.