TT-Utrikes

Över 20 har sparkats av ICRC för sexköp

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tjugoen personer tvingats lämna Internationella rödakorskommittén (ICRC) efter att det framkommit att de har köpt sexuella tjänster. Beskedet kom i fredags från ICRC.(TT)

Beskedet kom i fredags från ICRC.

Fredagen blev en "svår men viktig dag", säger hjälporganisationens generaldirektör Yves Daccord i ett uttalande som publiceras på organisationens hemsida.

Beskedet ska ses mot bakgrund av att det den senaste tiden kommit flera avslöjanden om sexövergrepp inom biståndsorganisationer.

Bland annat har hjälporganisationen Oxfam i Storbritannien tillfälligt stoppats från att verka i Haiti sedan det framkommit att organisationens dåvarande landschef ska ha köpt sex under insatsen efter jordbävningskatastrofen 2010.

Enligt ICRC-chefen Daccord var det bland annat dessa avslöjanden som fick ICRC att skyndsamt genomföra en internutredning som sträcker sig tillbaka till år 2015.

"Jag har instruerat min personal att gå igenom samtliga uppgifter vi har om sexuellt olämpligt beteende, och jag kan nu berätta av vi har identifierat 21 anställda som fått gå eller stängts av under pågående utredning för att de har betalat för sexuella tjänster"

Sexköp har varit förbjudet enligt ICRC:s regelverk sedan 2006.

ICRC har cirka 17 000 anställda världen över.