TT-Utrikes

Omkring 50 skadade efter Zimbabwe-explosion

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst 49 människor i Zimbabwe skadades i samband med en explosion i lördags på ett politiskt massmöte i Bulawayo med landets president Emmerson Mnangagwa, uppger polisen. - Vi förväntar oss att siffran kommer att stiga.(TT)

Minst 49 människor i Zimbabwe skadades i samband med en explosion i lördags på ett politiskt massmöte i Bulawayo med landets president Emmerson Mnangagwa, uppger polisen.

– Vi förväntar oss att siffran kommer att stiga. Kanske kommer fler offer att träda fram under dagen, säger polistalespersonen Charity Charamba. Landets president Emmerson Mnangagwa undkom skador med nöd och näppe. Däremot skadades hans två vicepresidenter Kembo Mohadi och Constantino Chiwenga.

Mnangagwa sade efteråt att detonationen inträffade bara decimeter ifrån honom, och att han var målet.

– Det är inte det första mordförsöket på mig. Jag är van vid det, och jag kommer att fortsätta ändå, sade presidenten till statliga medier.

Bulawayo har länge hyst en stark opposition mot Mnangagwas regerande parti Zanu-PF. Trots detta spekulerar zimbabwiska kommentatorer i att dådet kan ha varit en intern uppgörelse inom partiet.

Den 75-årige Mnangagwa tog över efter Robert Mugabe, 94, som styrde Zimbabwe med järnhand i 37 år men som i november förra året avsattes med hjälp av landets militär.