TT-Utrikes

Nya evakueringar i Kalifornien

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nya uppmaningar till evakuering har utfärdats för områden i Santa Barbara i Kalifornien, med anledning av branden som nu är den tredje största i delstatens historia. Branden Thomas riskerar att växa sig ännu större på grund av starka vindar och torrt väder de närmaste dagarna.(TT)

Branden Thomas riskerar att växa sig ännu större på grund av starka vindar och torrt väder de närmaste dagarna.

– Den är ett odjur, men vi kommer att döda den, säger Martin Johnson vid räddningstjänsten i Santa Barbara, på en presskonferens.

En del av de nya evakueringarna är obligatoriska, medan vissa varningar för andra delar av området innebär frivilliga evakueringar, enligt den lokala katastrofmyndigheten.

Branden, som kallas Thomas, hotar staden Santa Barbara och har redan bränt 105 000 hektar land, förstört över 1 000 byggnader och kostat mer än 100 miljoner dollar, över 843 miljoner kronor, sedan den bröt ut den 4 december, enligt Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd Cal Fire.

Starka vindar, torr natur och låg luftfuktighet kommer att fortsätta att hjälpa brandens tillväxt, enligt Cal Fire, som också varnar för att nya bränder kan bryta ut.

Nästan 8 500 människor kämpar mot elden, som är under kontroll till 40 procent.

Två personer har konstaterats döda som en följd av branden Thomas, en brandman och en 70-årig kvinna som omkom i en olycka när hon försökte fly elden i sin bil.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown har sagt att skogs- och markbränderna i staten borde uppfattas som en varning för de delar av världen som hotas av klimatförändringar.

– Sådana här bränderna kommer att bli väldigt ofta återkommande. Det är vad vetenskapen säger oss, säger Brown.

– Det är en verklig indikator på dåliga saker som kommer, och förhoppningsvis kan den väcka folk som just nu är alltför självbelåtna.