TT-Utrikes

Nya elefantolyckor i Sri Lanka

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En elefant har dödats och en skadats allvarligt i en tågolycka vid Ambanpola, omkring 15 mil norr om Sri Lankas huvudstad Colombo. De var på väg över spåret när de kolliderade med ett framrusande nattåg på väg mot staden Jaffna.(TT)

Ytterligare en elefant dödades efter att ha blivit påkörd av ett passagerartåg vid Palugaswewa, 16 mil nordöst om Colombo.

Inga passagerare skadades i olyckorna.

Hastighetsbegränsningar gäller för tåg som passerar genom elefanternas hemvist. Men det har visat sig svårt att kontrollera att de följs, bland annat då endast 10 procent av Sri Lankas tåg är utrustade med hastighetsmätare, enligt lokala medier.

Så sent som för två veckor sedan dödades tre elefanter när de blev påkörda av ett tåg. Och i september dödades en dräktig elefanthona och hennes två kalvar i en likande olycka.

Elefanter har en stark skyddsstatus i Sri Lanka. Trots det har 1 200 elefanter dödats av människor under de senaste fem åren. Under samma period har 375 människor som bott i närheten av naturreservat dött till följd av att de trampats ner av elefanter.

Totalt beräknas Sri Lanka husera omkring 7 500 elefanter.