TT-Utrikes

Netanyahu måste trolla kaninen ur hatten

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Premiärminister Benjamin Netanyahu försöker rädda sin israeliska regering genom akuta förhandlingar med finansminister Moshe Kahlon - som anser att det skulle kräva att Netanyahu trollar fram "en kanin ur hatten".(TT)

En förhandlingsrunda mellan Netanyahu och Kahlon slutade utan konkreta resultat på söndagskvällen, enligt ett uttalande från Kahlons presstalesperson. Men förhandlingarna ska fortsätta.

"De två enades om att mötas senare i veckan", fortsatte uttalandet.

Försvarsminister Avigdor Lieberman avgick som försvarsminister i onsdags och tog med sig sitt ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu ut ur regeringen. Liebermans motivering var att Netanyahu är för mjuk mot palestinierna.

Netanyahu, från högerpartiet Likud, lämnas därmed en rakbladstunn majoritet på bara 61 av parlamentet knessets 120 platser. Koalitionen har nu fem partier, och vart och ett kan stjälpa det svajiga regeringsbygget.

Kahlon har sagt att han vill ha nyval eftersom det är omöjligt att styra med en så svag majoritet. Också inrikesminister Aryeh Deri, ultraortodoxa partiet Shas ledare, vill gå till val.

"Onödigt och fel"

Men Netanyahu vill att regeringen sitter kvar mandatperioden ut, till november 2019. Klockan 17.30 svensk tid satte sig den politiskt erfarne Netanyahu i ett sista försök att övertyga Kahlon om att en skilsmässa är oklok.

– I en säkerhetspolitiskt känslig period är det onödigt och fel att gå till val, sade Netanyahu på söndagen.

– Vi behöver göra allt vi kan för att förhindra ett sådant misstag.

Förstår kritiken

Politiska bedömare tror att det kan bli ett nyval i mars. En opinionsundersökning publicerad efter vapenvilan i tisdags med den palestinska islamiströrelsen Hamas i Gazaremsan visar att 74 procent av israelerna är missnöjda med Netanyahus hantering av konflikten. Men undersökningen visar också att Likud med bred marginal skulle bli största parti i ett nyval.

Efter mötet med Kahlon sade Netanyahu i ett tv-sänt anförande att han förstår allmänhetens kritik om Gaza, men han försäkrade att han vet vad han gör:

– Jag kommer inte att säga när vi kommer att agera eller hur. Jag har en tydlig plan. Jag vet vad som ska göras och när. Och vi kommer att göra det, sade Netanyahu kryptiskt enligt tidningen Haaretz.

Redan avlidna

Även flera höga företrädare för utbildningsminister Naftali Bennetts ultranationalistiska regeringsparti Judiskt hem vill ha nyval. Bennett har fått nej av Netanyahu på en begäran om att få bli ny försvarsminister.

Netanyahu säger också att han själv tillfälligt tar över försvarsdepartementet men att han ska utse en ny försvarsminister inom de närmaste dagarna.

Bennett sade redan på lördagen att ett spel pågår om vem som ska få ta på sig skulden för att dödförklara den redan avlidna regeringen.

– Vi går mot val. Det finns inget annat alternativ.