TT-Utrikes

Trump om Nordkorea: Bara en sak fungerar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nordkorea förbereder en uppskjutning av en långdistansrobot som regimen anser kan nå USA:s västkust. Det hävdar en rysk parlamentsledamot, efter ett besök i den slutna diktaturen. Bara en sak fungerar mot Nordkorea, meddelar president Donald Trump via Twitter.(TT)

– Såvitt vi förstår planerar de att skjuta upp ännu en långdistansrobot inom en nära framtid, säger Anton Morozov, enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.

– De gav oss till och med matematiska uträkningar som de tror bevisar att deras robot kan träffa USA:s västkust, hävdar Morozov, som företräder det ultranationalistiska partiet LDPR.

Tecken på nytt test

Uppgifterna har inte bekräftats från några officiella källor. Men en myndighetskälla i USA säger att det finns tecken på att Nordkorea förbereder ett nytt robottest till den 10 oktober, då bildandet av det nordkoreanska kommunistpartiet firas.

Sydkorea har tidigare varnat för nya provokationer från Nordkorea någon gång mellan den 10 oktober och den 18 oktober, då Kinas kommunistparti inleder sin kongress.

Krigsretoriken mellan Nordkorea och USA har blivit alltmer hätsk den senaste tiden. Inte minst sedan den amerikanske presidenten Donald Trump kallat diktatorn Kim Jong-Un för "lille raketmannen" och hotat att "totalt utplåna" Nordkorea.

"Dialog inte lönt"

På lördagen uttryckte Trump återigen att dialog med Nordkorea inte är en framkomlig väg för att dämpa spänningarna i regionen.

"Överenskommelser har brutits innan bläcket hunnit torka, vilket gjort löje av amerikanska medlare. Ledsen, men bara en sak kommer att fungera", skriver han på Twitter.

Trump ger dock ingen hint om vad han anser kommer fungera, om det exempelvis är ett militärt ingripande eller ytterligare sanktioner.