TT-Utrikes

Nordkorea sägs ha robotburna laddningar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nordkorea ska ha kommit oväntat långt på vägen mot en fullfjädrad kärnvapennation. Landet har enligt underrättelseuppgifter lyckats konstruera en mindre stridsspets som kan bäras av en interkontinental ballistisk långdistansrobot (ICBM).(TT)

"Underrättelsesamfundet bedömer att Nordkorea har producerat kärnvapen som kan levereras av ballistiska robotar, däribland leverans av robotar av ICBM-klass", står det i en utvärdering från USA:s militära underrättelsetjänst DIA som tidningen The Washington Post har läst.

Utvärderingen är daterad den 28 juli i år. Om uppgifterna, som också japanska militären andas om, stämmer är de ytterligare en huvudvärk för USA:s president Donald Trump och landets militära allierade. Även om Nordkoreas första kärnvapentest genomfördes 2006 har experterna trott att det är flera år kvar innan Pyongyang klarar den tekniskt svåra konstruktionen av små kärnvapenstridsspetsar som kan bäras av robotar.

Vara löst snart

Det är inte klarlagt om Nordkorea framgångsrikt lyckats testa denna typ av mindre laddning, även om regimen hävdade det i fjol.

Saken blir inte roligare för Washington av att Nordkorea också börjat testa ICBM-robotar, som kan vara av en typ som når stora delar av USA:s fastland. Den robot som sköts upp för en dryg vecka sedan uppges visserligen ha brutits sönder i luften, men det problemet beräknas de nordkoreanska ingenjörerna ha löst under senare halvan av 2018.

"Alla valmöjligheter"

Uppskjutningen har besvarats med nya FN-sanktioner.

Och när både Trump och diktator Kim Jong-Un redan vässat retoriken sade H R McMaster, Trumps nationella säkerhetsrådgivare, i en tv-intervju i lördags att nordkoreanska kärnvapenbestyckade ICBM-robotar vore "intolerabelt ur presidentens perspektiv", och att Washington måste "överväga alla valmöjligheter" - även militära.

Samtidigt sade McMaster att den amerikanska administrationen skulle ta till allt utom krigshandlingar för att pressa Kim Jong-Un att inse att han bör släppa sitt kärnvapenprogram.