TT-Utrikes

Nordkorea i fokus under Trumps Asienresa

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA kan komma att åter sätta Nordkorea på listan över länder misstänkta för att stödja terrorism. Utspelet kommer i samband med att president Donald Trump i dag inleder en tolv dagar lång resa i Asien.(TT)

– Ni kommer att få höra mer om detta, tror jag, säger Trumps säkerhetsrådgivare H R McMaster under en pressträff inför Trumps kommande besök i fem asiatiska länder.

McMaster hänvisar till mordet på Nordkoreas diktators halvbror, vid en flygplats i Malaysia i tidigare i år, som ett exempel på en terrorhandling sanktionerad av Pyongyang. Om Nordkorea förs upp på listan hamnar landet i samma sällskap som Iran, Sudan och Syrien.

Hotet från Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram kommer att stå i fokus under presidentens möten med sina kollegor i Japan, Sydkorea, Kina, Vietnam och Filippinerna - hans första besök i regionen. Spänningarna mellan Washington och Pyongyang har eskalerat rejält den senaste tiden, efter diktaturens upprepade provskjutningar och provsprängningar.

I ett tal i FN nyligen lovade Trump att totalförstöra Nordkorea om så krävs, medan hans nemesis Kim Jong-Un bland annat hotat att "tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld".

Och Donald Trump kommer inte att lägga band på sig under sin Asienresa, enligt McMaster.

– Presidenten kommer att använda det språkbruk han vill använda, säger han, och tillägger:

– Det har gett stor trygghet för våra allierade, samarbetspartners och andra i regionen som bokstavligen står under vapenhot från denna regim.

En koreansk halvö helt utan kärnvapen är den enda rimliga utgången, anser McMaster, som uppmanar andra länder, och i synnerhet Kina - ett av få länder som håller Nordkorea om ryggen - att göra mer för att tygla Kim Jong-Un.

Att placera Nordkorea på listan över länder som stödjer terrorism skulle mest vara en symbolisk markering. Landet har redan omfattande sanktioner riktade mot sig efter att ha trotsat resolutionerna från FN:s säkerhetsråd om att upphöra med kärnvapenprogrammet.