Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu ska Nordkoreas testanläggning rivas

Utländska medier är på väg till Nordkoreas isolerade testplats för kärnvapen. De ska bevittna hur anläggningen demoleras - en gest inför det tänkta toppmötet med USA. Men bedömare är oeniga om vad en rivning har för betydelse.(TT)
Publicerad 23 maj 2018

Via tåg och buss förs en grupp inbjudna journalister från Sydkorea, USA, Storbritannien, Ryssland och Kina i många timmar på de medfarna nordkoreanska vägarna till det avlägsna Punggye-ri i nordöst.

Regimen har lovat att spränga anläggningen under onsdagen, torsdagen eller fredagen, beroende på vädret. Där utfördes landets samtliga sex kärnvapenprov, det senaste och största i september, då diktaturen hävdar att den sprängde en vätebomb.

Annons

Rivningen beskrivs av Nordkorea som ett tecken på välvilja inför det tänkta toppmötet den 12 juni i Singapore mellan ledaren Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump - ett möte som enligt båda sidor riskerar att utebli eller skjutas upp.

Oenig expertis

Den överraskande gesten välkomnas av USA och Sydkorea och kommer att följas noga av bedömare som försöker avläsa Nordkoreas inställning.

Experter är oeniga om huruvida en rivning gör testplatsen oanvändbar. Skeptiker hävdar att anläggningen redan har gjort sitt med sex framgångsrika kärnvapenprov och att den snabbt kan återuppbyggas om så krävs.

Tidigare liknande gester från Nordkoreas har snabbt följts av en u-sväng när den internationella opinionen vänt.

En del forskare tror enligt BBC att anläggningen redan är förstörd av ett ras i fjol.

Internationella sympatier

Enligt uppgift till den amerikanska tv-kanalen CBS, som är med på resan, ska rivningen heller inte övervakas av utländsk expertis.

Andra iakttagare anser att det är anmärkningsvärt att Nordkorea sagt sig vara villigt att demolera anläggningen utan någon motprestation.

Go Myong-hyun, analytiker vid Asan-institutet för policystudier i Sydkorea, anser att rivningen av Punggye-ri skapar internationella sympatier även om toppmötet skulle utebli.

””
Annons

Hoppas på möte

USA kräver en "fullständig, verifierbar och oåterkallelig" nedmontering av Nordkoreas kärnvapen. Regimen i Pyongyang tänker i sin tur inte ge upp kärnvapenprogrammet utan att känna sig säker på att inte utsättas för vad den ser som amerikansk aggression.

Vid en presskonferens i Washington där utrikesminister Mike Pompeo och hans kinesiska kollega Wang Yi deltog sade Pompeo att han hoppas att mötet den 12 juni blir av.

Wang Yi sade att Peking gjort klart för Washington att nu är rätt tid om USA verkligen vill ha fred. Och även han luftade hopp om att mötet blir av.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons