Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nervgiftet i Salisbury typiskt ryskt

Det kemiska vapen - Novitjok - som användes vid attacken i Salisbury leder oomtvistat spåren mot Ryssland. Att så är faktum kan vara en del av strategin bakom mordförsöket.(TT)
Publicerad 13 mars 2018

Storbritanniens regering har bekräftat att det nervgift som användes i attacken mot Sergej Skripal och hans dotter är ett så kallat Novitjok, från ryska översatt "nykomling". Substansen tillhör den fjärde generationens nervgaser som forskades fram i statliga sovjetiska laboratorier under 70- och 80-talet. Men den förfinades först under 90-talet i samband med att majoriteten länder - däribland Ryssland - undertecknade Konventionen om kemiska vapen (OPCW), som förbjuder användningen av sådana substanser.

Till skillnad från äldre generationers nervgift, som senapsgas, sarin eller tabun, är Novitjok både starkare och mindre välkänd än sina föregångare. Den information som finns kommer nästan uteslutande från ryska avhoppare som avslöjat det hemliga ryska vapenprogrammet under 90-talet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Annons

Ville undgå konvention

Novitjok ska ha framställts med avsikt att, på grund av gifternas kemiska struktur, kunna undgå att träffas av den då nyligen ingångna Konventionen om kemiska vapen.

””

I jämförelse med äldre nervgifter som exempelvis senapsgas, som sällan direkt är dödligt men kan ge brännskador och på lång sikt cancer, är Novitjok dödligt i mycket små koncentrationer. Giftet tränger in i kroppen och går in i synapserna i nervbanorna och blockerar dess funktioner. Resultatet blir bland annat kramper och andnöd som följd.

Den brittiska regeringen har inte sagt hur nervgiftet använts mot offren. Novitjok finns som puder och kan före användningen ha blandats ihop till sprejform av den eller de som utförde attacken.

””

Menat att skrämma

Vil Mirzayanov hävdar att Ryssland är den enda makt som kan ligga bakom angreppet. Men varför använder då Ryssland en metod som otvivelaktigt pekar ut landet som skyldigt?

Fredrik Westerlund, rysslandskännare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), ser två skäl.

””

Utifrån det som är känt om Sergej Skripal levde han vid tiden för attacken ett stillsamt liv i Salisbury och får anses ha upphört att vara en säkerhetsrisk för Ryssland. Fredrik Westerlund påpekar att han just därför kan ha valts ut för att statuera exempel.

"Tänk inte ens tanken"

””

Att spåren leder till Ryssland, det vill säga att de för Ryssland signifikanta nervgiftet valdes framför andra metoder, kan också vara en del av strategin.

””
Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons